Jump to content

5 dolog, amit nem gondolnánk, hogy tud az Android

2017. 07. 22. 19:05

A rendszergazdák persze mindig mindennel tisztában vannak, de a felhasználók közül sokan sohasem hallottak az Android egyes rejtett adottságairól.

 

Pedig ezen feature-ök többsége már a 6-os, némelyik az 5-ös operációs rendszer óta adott, s igazán kényelmessé tehetjük alkalmazásukkal a mobil használatát.

(Szokás szerint gyártónként és verziószámonként nem pontosan ugyanabban a beállításban érhetőek el az alábbiakban felsorolt opciók: az elérési útvonalakat csak nagyjából lehet megadni.)

Biztonságos helyszínek

Leginkább a Beállítások / Zárolt képernyő és védelem / Smart Lock néven lehet beállítani a biztonságos helyet – például az otthoni címünket, s így otthon nem kér a feloldáshoz azonosítót, PIN-kódot a telefon.

Általában itt lehet viselésvédelmet is állítani, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha feloldjuk a mobilt, nem zár le újra, amíg úgy érzékeli, hogy nálunk van, s nem tettük le. Amint letettük, automatikusan kérni fogja a biztonsági feloldást.

Biztonságos eszközök

Szintén a Smart Lock alatt lehet megadni, hogy bizonyos Bluetoothos eszközök közelében ne legyen szükség azonosító beírására.

A kellemes szolgáltatás lehetővé teszi, hogy például az autó Bluetooth egységét, kihangosítóját, okosórát, olcsó okoskarpántot – bármilyen Bluetooth-os kütyüt – érzékelve mindig automatikusan feloldjon a telefon. (Természetesen csak a saját, beállított eszközünkre old a készülék.)

Csatlakoztassunk egeret a mobilhoz

A mai Androidok szinte mindegyike OTG-képes (olvassunk utána a telefonunknak a készülék leírásában).

Egy filléres OTG-kábel birtokában szükség esetén nem csak pendrive-ot, vagy winchestert kapcsolhatunk tárhelyként a mobilhoz (nyaraláskor nincs az a tárhely, ami el ne fogyhatna a videóktól), hanem egeret vagy billentyűzetet is csatlakoztathatunk hozzá.

Legyünk fejlesztők!

Ha még nem tettük volna meg: az Android 5.0 óta rendelkezésünkre állnak a némi túlzással „Fejlesztői beállítások”-nak nevezett lehetőségek. Hogy a menüpont egyáltalán előbukkanjon, a „Beállítások” legalján, a „Telefon névjegye”, majd a „Szoftver adatai” opció alatt a „Build szám”-ot kell hétszer kopogtatnunk. Mint a mesében.

Általában helyesebb csak azt állítgatni a fejlesztői menüpontban, aminek a jelentésével valóban tisztában vagyunk.

De itt található – és minden aggodalom nélkül változtatható – az a lehetőség is, amivel érzetre a telefon gyorsaságát tudjuk szabályozni. Az ablakanimáció, az áttűnésanimáció, az animáció léptéke/időtartama 1x –ről 0,5x-re állítása, vagy az animáció teljes kikapcsolása a rendszer gyorsulásának benyomását kelti.

Egyéni üzenet a zárképernyőre

Előfordulhat, hogy a telefon úgy vész el, hogy nem ellopják, hanem egyszerűen valahol elhagyja a figyelmetlen tulajdonosa.

Ilyenkor jól jöhet a képernyőzárra kiírt üzenet, hogy kinek telefonáljon a becsületes megtaláló.

Sajnos ezt a lehetőséget egészen különböző neveken rejtették el: az esetek többségében a Beállítások/Biztonság/Képernyőzár alatt vagy a kis fogaskereket megérintve, vagy például az Információk, Kapcsolattartási adatok alatt írhatjuk be az üzenetet.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu| Kép: pixabay.com)