Jump to content

Vegyszermentes ragyogás a konyhában? Teljes mértékben létezik!

2017. 07. 14. 17:05

Háromszáz évvel ezelőtt nem létezett még Domestos, ahogy vízkőoldó és penészölő sem, és még nagyanyáinknak is ötletesnek kellett lenniük a patyolattiszta háztartás érdekében. Mégis minden rendezett és tiszta volt. Spórolj tízezreket a takarítószeren, maradj egészségesebb, és próbáld ki a vegyszermentes praktikákat a múltból.

Szenesre kokszolódott serpenyő, zsírban úszó tepsi, ételfoltos konyhapult, mosatlan edények, morzsa, és még hosszasan lehetne sorolni a takarításért kiáltó felületeket a konyhában. Napjainkban mindenre van egy speciális felülettisztító, ami amellett, hogy valóban tisztít, és fertőtlenít, tele van mindenféle vegyszerrel és kimondhatatlan nevű anyaggal. S noha hatékonynak hatékonyak, de hosszú távon mennyire egészségesek?

Nagyanyó praktikái vs. vegyszerdús tisztítószerek

A bőrkímélő, szaglásbarát takarítási praktikák a leghétköznapibb dolgokból merítkeznek: só, szódabikarbóna, ecet, krumpli, zsír. Jól hangzik, nem de?

Súrolószer és agyondörzsölgetés helyett próbáld ki a sót. A só ugyanis apró szemcséinek köszönhetően az évezredes szenes maradékot is felszedi a serpenyő vagy tepsi aljáról, ráadásul a zománccal bevont lábasok eredetihez hasonló állapotát is visszaadja. Akkor a leghatékonyabb, ha egy kis vízzel együtt hagyod állni.

Só helyett a krumpli is beválik. Sokan nem tudják, hogy a krumpli nem csak evésre való, hanem takarításra is. Ez az egyik legtermészetesebb súrolószer, ami már évtizedek óta használatos. A nagyon durván beszenesedett edényt például elég egy éjszakán át nyers krumpli levében áztatni, hogy utána visszanyerje eredeti színét és megjelenését.

De a legegyszerűbb technikák is olyakor beválnak, mint például a forró víz önmagában. A forró vizes tisztítást főként a woknál érdemes használni, elvégre a wokban készült ételek különleges aromáját az adja, hogy a serpenyő az előző étel bukéját is megőrzi. Épp ezért a mosogatószer helyett csak forró vízzel mosd át, és dörzsöld, majd végezetül egy csepp olívaolajban megmártott ronggyal töröld át a belsejét.

Egy kiadós marhapörkölt után elmosni a bográcsot vagy az edényt valóságos kihívás. Legalább három szivacs és egy liter mosószer elmegy rá, és a végeredmény még akkor sem lesz az igazi. Viszont, ha beveted a nehéztüzérséget a zsírt és a hamut pillanatok alatt elbánsz a lerakódásokkal. A forró víz, hamu és a zsír egyvelege szépen lassan feloldja az amúgy nehezen eltávolítható szennyeződéseket és ételmaradékokat, sőt ragyogó és tiszta edényt hagynak maguk után. Próbáld ki, és lepődj meg!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)