Jump to content

Bármikor elveheti az adóségmentes lakást is az állam

2017. 07. 14. 15:05

A közcél érdekében gyakorlatilag mindegy, hogy hivatalosan és papír szerint is a mi tulajdonunkban áll az ingatlan, mert bizonyos esetekben a törvény kivételt tesz. A törvényileg támogatott, állami kisajátítás során, nem tehetünk semmit: költözni kell.

Egy élet munkájával megszerzett lakásból valószínűleg semmi pénzért nem költöznénk ki, ám a történyt nem érdekli a dolog érzelmi töltetet, ha az állam szükségének kielégítéséről van szó. Több milliós tartozás, közműdíj hátrelék és minden egyéb nélkül is, pillanatok alatt költözni kell, ha az érdek úgy kívánja.

Kisajátítás és a törvény

Sajnos vannak olyan passzusok, amelyek lehetővé teszik az ingatlan kisajátítását. Persze az állam, az önkormányzat és hatósági szervek emberei nem fogják ránk törni az ajtót egyik napról a másikra, önkényes módon, mert a saját tulajdon kisajátítását csak nagyon indokolt esetben lehet elvégezni.

2007. évi CXXIII. törvény értelmében a saját lakást csak teljes és azonnali kártalanítás ellenében lehet kisajátítani, a közérdekű cél megvalósítása miatt. Sajnos nincs értelme ellenállni, mert minden esetben a törvény a kisajátítók oldalán áll. A felajánlott adásvétel, vagy csere után a bíróságra kerül az ügy, ahol a lakás kisajátításáról döntenek. Ha pedig a területre szükség van, és nem lehet más módon megoldani a dolgot, akkor búcsút kell inteni a lakásnak.

Egy nagyon hétköznapi példával élve, már akkor is bukhatod az otthonod, ha infrastrukturális fejlesztés újtában áll, azaz keresztezné a leendő autópálya vagy vonatsín útját. Ugyan ilyen a gátépítés is. Ha árterületen élsz, és otthonod helyére védőgátat terveztek, számíthatsz arra, hogy ki fogják sajátítani otthonod. Ezen kívül megdöbbentő okok miatt is kitúrhatnak szeretett fészkedből. Ilyen a sportlétesítmény építése, oktatási, egészségügyi vagy szociális létesítmény telepítése, terület-és településrendezés, erdőtelepítés, örökségvédelem, régészeti feltárások, természet-és környezetvédelemre való hivatkozás miatt. Igazából a szerencsén múlik, hogy hány évtizeden át tudhatod teljesen sajátodnak a házat, mert egyetlen tollvonás, egyetlen változtatás a tervrajzon, és bármi megtörténhet.

Szerencsére nem gyakran találkozni ilyen esetekkel, de nem is olyan rég nagy port kavart egy család története, akik otthonukat nem akarták feladni, így egy autópálya építkezés közepén élnek. Az építtetők minden lehetséges módon próbálták őket távozásra kényszeríteni: elvágták az áramvezetéket, eltüntették a vízvezetéket, és gyakorlatilag élhetetlenné tették a környéket.

A szélsőséges példák ellenére, ha ilyen jellegű határozatot kapsz kézhez, azonnal keress fel egy ügyvédet, hátha létezik kiskapu, amin ki lehet hátrálni.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)