Jump to content

Fogkrémbalhé: A fogkrémed megbukna a teszten?

2017. 07. 05. 17:05

A fogyasztóvédelem a nyári lendülettel együtt belevetette magát az ellenőrzésekbe, így végre kiderült, hogy mely fogkrémeket érdemes a polcon hagyni.

Elkezdődtek a fogyasztóvédelmi ellenőrzések a nyári idegenforgalmi főszezonban, az idén a fesztiválokat, a kalandparkokat és a vidámparkokat vizsgálja kiemelten a fogyasztóvédelmi hatóság, de a fogkrémek is befértek a vizsgálódásba.

Az eseményen Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a Magyarországon forgalmazott fogkrémek közelmúltban lezárult vizsgálati eredményeiről tájékoztatott. Közölte, a hatósági laboratóriumi bevizsgálás során kiderült, hogy a tizenegy vizsgált termékből kilencnél a fluorid tartalom átlagosan 5-10 százalékkal volt alacsonyabb a termékeken feltüntetett adatoknál. Ezeknél a gyártók illetve forgalmazók valótlan értékeket tűntetnek fel.

Mivel ez már másodszor bizonyosodott be hatósági vizsgálat során, Kara Ákos egyeztetést kezdeményez a fogkrémgyártók képviselőivel. Emellett júliusban harmadik alkalommal is vizsgálni fogják a Magyarországon forgalmazott fogkrémeket.

Ami a vidámparkokat illeti

Eddig 87 kalandparkot ellenőriztek, 31 helyszínen találtak hiányosságokat, és ezek közül négyet ideiglenesen, azonnali hatállyal bezárattak a hiba kijavításáig. Ez a 34 százalékos kifogásolási arány jelentős javulás a tavalyi 54 százalékhoz képest.

A bezárt kaland- és vidámparkok kizárólag a hibás eszközök kijavítását és a hiánytalan, szabályos dokumentációk hatóságnak történő bemutatása esetén nyithatnak ki újra – tette hozzá a helyettes államtitkár.

(Forrás: hazesotthon.hu;nebih.hu | Kép: pixabay.com)