Jump to content

Hogyan védhetjük meg a nyaralónkat és a szomszédainkat?

2017. 06. 21. 17:05

Milyen szabályokat kell betartani a nyaralóknak és vendéglátóknak, hogy mindenki számára biztonságos és zökkenőmentes legyen a nyaralás?

Nyáron nagyon sokan töltik belföldön a vakációjukat, különösen igaz ez a Balaton partjára. Sokan vesznek ki egész házat akár több hétre is.

Csak a szerződés jelent garanciát 

– A bérlő oldaláról fontos, hogy legyen bérleti szerződés. Rögzíteni kell benne, hogy mikortól meddig és hányan használhatják az ingatlant, milyen célkora, ki fizeti a rezsit, az benne van-e az bérleti díjban – sorolta Rák Edit ingatlan-tanácsadó.

Ha ugyanis tízen vesznek ki egy 30 nm-es lakást, akkor értelemszerűen sokkal magasabb lesz a rezsije, több vizet és áramot fogyasztanak, amit szabályozni kell. A szakember annak is mindenképpen javasolja ezen részletek tisztázását, aki kiadja a nyaralóját.

Tisztázni kell a feltételeket 

Egy a Kosárban bemutatott társasházban is szokott ebből feszültség lenni. A siófoki ingatlanon tíz lakás közül három tavasztól őszig ki van adva nyaralóknak. Az üdülő bérlők és az állandó lakók között folyamatosak a súrlódások, ez senkinek sem jó. Ahogy az egyik lakó elmondta: előfordult, hogy 4 fiatal jelentkezett be, de 8-10 lett belőle, akik dorbézoltak éjjel 2-3-ig.

A vendégek úgy berúgtak, hogy a lakók – elmondásuk szerint – ki sem mertek menni a lakásból. Úgy tűnik, a bérlők nincsenek tisztában a házirenddel sem.

Rács, lámpa, kamera 

Ha kibérelünk egy nyaralót, csak jól jöhetünk ki belőle, ha tájékozódunk, kik lesznek a potenciális szomszédjaink. Ha saját nyaralónk van, akkor a megvédése körül lesz teendőnk. A védelmet az alapoknál, vagyis a rácsoknál kell kezdeni.

– A védőrácsoknak megvan az az előnye, hogy elrettenti a betörőket. Ellenben a lakástulajdonosok nagyon sokszor nem szeretik őket, mert bezártság érzetet adnak nekik, és zavarja őket a napi életükben. Ezért vannak olyan megoldások, melyek elrejthetők gipszkartonba, a tolórácsok pedig ki-behúzhatóak – magyarázta Kincs Gergely, az Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. igazgatósági elnöke.

A szakember azt mondta, hogy egy átlag betörő tíz percet szán egy ház feltörésére, ezt kell valahogy kihúzni.

– A kültéri világítás is jelentős a vagyonvédelemben, erről Nyugat-Európában már felmérések készültek. Sokkal nagyobb preventív jellege van egy reflektornak, mint egy kamerának, a betörők mindig szeretnek elbújni – tette hozzá Kincs Gergely.

Éppen ezért a villanyóra-szekrényt is jól be kell zárni, hogy a betörő ne tudja kiiktatni a világítást. Kerülni kell a bozótos kertet, mert ott a betörő meg tud bújni. Nagyon jó, ha van egy létránk például cseresznyét szedni, de egy betörő biztos másra fogja használni. Előfordulhat az is, hogy nagyon elszánt bűnözővel van dolgunk, és akár tíz percnél hosszabb időt is rászán egy nyaraló kirablására. Ilyenkor jöhet jól a távfelügyeletre bekötött riasztó.

A biztonsági cégek 0-24-es diszpécserközpontjába futnak be a riasztások, baj esetén 15 perc alatt a helyszínre érnek. A központból azt is látják, hogy nem felejtettük-e el bezárni. és beriasztózni a házat. Szakértők szerint a védelemre sem árt áldozni.

Ezt kamerákkal és mozgásérzékelőkkel lehet fokozni. Ma már az sem akadály, ha macskák, madarak, vagy egyéb kisemlősök mozgnak a környéken: egy korszerű berendezés meg tudja különböztetni őket a betörőtől.

– Kiszűrhető a 40 kiló alatti kisállatok mozgása, a növényzet szél által való esetleges mozgása. Vannak olyan esetek, amikor nagyon fontosak a részletek: távoli személyt, gépjárművet, rendszámot esetleg jobban azonosíthatóvá tesz egy részlet gazdagabb kép – emelte ki Imre Gábor, a Trióda Biztonságtechnika szervizvezetője

A nagyfelbontású kamerák ráadásul éjjel-nappal tudnak képet rögzíteni és persze biztonságtechnikában is létezik luxus, ha úgy tetszik: az ilyen rendszerekre mobiltelefonnal is lehet csatlakozni. A szakember szerint egy alap védelem 100-150 ezer forintba kerül. A teljes körű 5-600 ezer forintba.

Hamar elfolyhat a pénz 

A nyaralók sajátja, hogy a tulajdonosok nem folyamatosan használják, és akár hosszabb idő is eltelhet két látogatás között.

– Ha egy vécétartályban csöpögés van, és feltételezzük, hogy 1 perc alatt elfolyik 10 liternyi víz, az napi 2-3 köbmétert jelenthet, ami 2-3 ezer forint is lehet naponta. Egy hét alatt nagyon könnyen 10 ezrek, 100 ezrek folyhatnak el. A Balaton partján is előfordul, hogy egy-egy szivárgást akár hónapokkal később vesz észre a tulajdonos. 2-3 hónap alatt olyan sok víz tud elfolydogálni, hogy ennek az összege kiteszi az egymillió forintot – hangsúlyozta Szebényi Tibor, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. értékesítési vezetője.

A szakember azt javasolta, hogy legalább havonta nézzünk rá az vízórákra.

Csak szabályosan kellemes a kandalló 

De nemcsak a vízre, a tűzre is vigyáznunk kell. Egy kandalló roppant hangulatos lehet a nyaralóban esténként, és mondjuk, egy mobil cserépkályha kellemes meleget is ad, ha valaki ősszel is használná a hétvégi házat. Ennek azonban szabályai vannak.

– Ha valaki egy új tüzelőberendezést akar telepíteni, akkor a területileg illetékes szolgáltatójához, kéményseprő ipari szolgáltatójához kell fordulnia. Ha egy úgy nevezett, fekete telepítés van, engedély nélküli telepítés, az előbb-utóbb kiderül, kéményellenőrzés vagy más vizsgálat során – közölte Müller Máté, a FŐKÉTÜSZ kommunikációs vezetője.

Az új jogszabályok szerint a nyaralókban elég négyévente ellenőrizni a kéményeket. Ha azonban bejelentkezünk, akkor viszont évente jön majd a kéményseprő.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu| Kép: pixabay.com)