Jump to content

Ezekre figyelj, ha nem akarsz kirabolt lakásra hazaérni

2017. 05. 31. 15:05

Nyáron általában jelentősen emelkedik a betörések száma. Hosszabb utazás előtt érdemes óvintézkedéseket tenni, például – ha még nincs – lakásbiztosítást kötni.

 

Magyarországon a lakások több mint 70 százalékára kötöttek biztosítást – mondta a bztositas.hu kft. ügyvezető igazgatója. Rácz István szerint a családi házas övezeteknél nagyobb a kockázat arra, hogy betörnek, például a nyaralás alatt.

Nem mindegy, mit zárunk be

Hangsúlyozta: ahhoz, hogy baj esetén megfelelő kárpótlást fizessen a biztosító, körültekintően kell felmérni az ingatlan és ingóságok értékét.

A biztosító előírja, milyen nyílászárókkal és zárakkal kell rendelkeznünk ahhoz, hogy megfelelően védett legyen az ingatlan a betörések ellen. Riasztót viszont nem ír elő, annak beszerelése már a saját döntésünkön múlik – magyarázta.

Gyanús lehet az újság

Néhány óvintézkedéssel csökkenthető a betörés valószínűsége – hangsúlyozta Oláh-Paulon László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályvezetője.

Ajánlott jelezni valamelyik ismerősnek vagy barátnak, hogy elmentünk nyaralni, és ha teheti, nézzen rá olykor a lakásunkra. Ha valakinek például jár újság, akkor azt irányítsa át a nyaralóhelyre, vagy kérjen meg valakit, hogy rendszeresen ürítse ki a postaládát – sorolta.

A rendőrség a legfontosabb óvintézkedéseket kilenc pontban foglalta össze. A javaslatok a police.hu-n olvashatók.

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu| Kép: pixabay.com)