Jump to content

Mennyi megy le feleslegesen a lefolyón? Avagy a vízparazlás mindennapos oldala

2017. 05. 20. 09:05

Tény, hogy a háztartásban sok mindenhez szükség van vízre, ahogy az is tényszerű, hogy a szükségesnél jóval többet folyatunk ki a csapból. A pazarló magatartás pedig a számlán is meglátszik. Tudod, mivel folyatod ki leginkább feleslegesen a vizet?

Az ENSZ szomorú és lesújtó előre jelzéssel szolgált nem olyan rég. Számításaik szerint ugyanis, ha ilyen ütemben vízfogyasztunk, akkor 2025-re szembesülhetünk az első vízkorlátozási rendelettel. Pontosabban, nem az elsővel, hanem az első globálissal, ugyanis Kaliforniában már évek óta korlátozva van az emberek vízfogyasztása.

Európa a pazarlás mestere

Nem kell messzire menni, hogy megkeressük a legpazarlóbb nemzeteket. Európa-szerte a vizek egyötödét pazaroljuk el, hazai viszonylatban pedig fejenként átlagosan napi 130-140 liter vizet folyatunk feleslegesen. Ami nagyon sok! A feleslegesen felhasznált víz általában vécéöblítésre, mosásra, locsolásra, és tisztálkodásra megy el, már pedig az e tevékenységekre szükséges mennyiség fölött.

Takarékoskodni két ok miatt is megéri: a Föld vízkészlete, és a pénztárcád állapota miatt is. Noha többeket az utóbbi mozgat meg inkább, a cél ugyan az: fogyasszunk kevesebb vizet. Na, de hogyan?

Kert és locsolás

Kezdjük a legvízpazarlóbb magatartással. A kerti locsolás ugyan szükségszerű, és hasznos, de a naponta kipermetezett vízmennyiséget ne a folyóvízből, hanem az esővízből végezzük, vagy ha lehetőség adódik rá a fúrt kútból. Ezzel sok forintot, és nagyon nagyon sok köbméter vizet spórolunk meg Földanyánknak.

Fürdőszobai móka

A kert után a fürdőben használjuk el a legtöbb vizet. Ha őszintén szívünkre tesszük a kezünket, nem igazán zárjuk el a csapot fogmosás, borotválkozás, vagy a hajmosás során. Hiába a sok kicsi sokra megy, több tíz litert engedsz ezzel le a lefolyón. Feleslegesen.

Szintén száz liternyi víztől szabadítod meg magad a fürdés során is. A kádazás helyett a tusolás jobb választás, mert ezzel évente 100-150 ezer forintot is megtakaríthatsz, nem beszélve a vízről.

A csöpögő csapokkal, és a szivárgó vécétartállyal is egy kádnyi víznek mondunk búcsút havonta. Lehet, hogy a szivárgás annyira enyhe, hogy a mérőóra se mutatja ki, de szintén a sok kicsi sokra megy elv mentén haladva, havi szinten összegyűlik belőle legalább egy fél kádnyira való.

Konyhai gőz

A konyhában a mosogatás során is sok víz folyik el. Tény, hogy nem a leggusztusosabb beáztatni, és a leázott ételmaradékok között matatva mosogatni, de ez a leghatékonyabb a vízgazdálkodás szempontjából. A kéttálcás mosogató pedig nagy segítségre lehet az áztatás és átmosás fázisában.

Ha mosogatógépet használunk, válasszunk A++-os terméket, és mindig alaposan rakjuk tele, mert egy mosáshoz 20- 45 liter is fogyaszt. Ennyi vizet pedig ne pazaroljunk el néhány tányérra.

Hidd el, egy fecske is csinál nyarat!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)