Jump to content

Mérsékeltebb adás-vétel jellemezi hazánkat

2017. 05. 13. 15:05

Visszaesett a magyarországi ingatlanforgalom az év első harmadában a tavalyi év azonos időszakához képest, de továbbra is élénk a kereslet, és nagy a különbség a fővárosi és a vidéki ingatlanárak között a Duna House adatai szerint.

Idén az év első 4 hónapjában mintegy 40 ezer, egy éve ugyanebben az időszakban viszont 46 ezer ingatlan cserélt gazdát. Ugyanakkor tavaly a kereslet csak az év elején volt erős, a későbbi hónapok átlagát az idei kereslet jelentősen meghaladja. A Duna House szerint idén áprilisban az időjárás és a munkaszüneti napok miatt visszaesett a forgalom, de tavaly nyár óta így is az egyik legerősebb hónapot zárta az ingatlanpiac.

Jelentős a különbség a budapesti és a vidéki lakásárak között: négyzetméterenként a fővárosban 300-360 ezer, vidéken 184-193 ezer forintért vásárolták a panellakásokat, míg a tégla építésű lakások ára 438-525 ezer, illetve 223-254 ezer forint volt. Az adatok szerint a fővárosban a 13. és a 14. kerület volt a legnépszerűbb.

Az élénk keresletet jelzi, hogy a cég adatai szerint a panellakások is gyorsan, alacsony - mindössze 3-4 százalékos - alku mellett keltek el, de a családi házak árából is mindössze 5 százalékot engedtek az eladók.

A vásárlók több mint 40 százaléka befektetési céllal vett ingatlant átlagosan több mint 30 millió forintért, az első lakását kereső csaknem 25 százaléknyi vevő pedig átlagosan kevesebb mint 20 millió forintot fizetett. Vidéken a befektetők aránya (24 százalék) és lakásvásárlásuk átlagos értéke (12,8 millió forint) is jóval kisebb a budapestiekénél - tették hozzá.

A lakásukat eladók harmada a fővárosban és vidéken is nagyobb ingatlanba költözne, de míg utóbbiak átlagosan 15,6 millió, addig a budapestiek 24 millió forintért árulták a lakásukat - derül ki az összesítésből.

 

(Forrás: hazesotthon.hu;MTI | pixabay.com)