Meglepő hasonlóságot fedezett fel egy friss kutatás a só és kábítószerek között. A vizsgálatok szerint a só rövid időn belül a drogokhoz hasonlítható függőséget képes kiváltani, persze enyhébb változatban. Mégsem tudunk meglenni só nélkül, amiért egy ingerválasz a felelős.
Az isteni só
A konyhasó (vagy legfőbb összetevőjének kémiai neve után nátrium-klorid) az egyik legismertebb só a Földön. A konyhasó az egyetlen ásványi eredetű ízesítő anyag, amelyet, nem csak az ételek ízesítéséhez, hanem azok tartósításához is használunk. A kellően fűszerezett étel ízét kiemeli, javítja a sózás, de ha túlsózzuk az ételt, a só elnyomja a fűszerek ízét. A kereskedelemben többféle típus kapható, melyek az eredet, szemcsefinomság, tisztaság, adalékanyagok tekintetében különbözhetnek egymástól.
A só már a történelem folyamán is fontos alapanyag volt. A korábbi évszázadokban, amikor még a hűtőt nem ismerték, sóval tartósítottak. A só fizetőeszköz volt az ókorban és még a középkorban is. Megbecsültségét jelzi, hogy számos népnél szokás a vendéget kenyérrel és sóval fogadni.
Magyarország hosszú ideig gazdag volt sóbányákban. A máramarosi és a parajdi sóbányák termelése királyi monopólium volt. Erdélyből a sószállító vízi úton tutajjal hozták le a sót Szegedig s ott raktározták, majd osztották el az országban.
Életszükséglet, mégis hamar méreggé válhat
A sóhiány szédülést, izomgyengeséget, görcsöket okozhat, de kritikusabb helyzetben apátiához, halálhoz vezethet. Szervezetünknek napi 5-10 g sóra van szüksége, de ez is egyénenként változó lehet. Az étkezések során 20-25 g sót fogyasztunk, ez a mennyiség viszont már nem ajánlott.
De miért ragaszkodunk úgy a sóhoz? A szakemberek szerint az agyunk a só felismerését követően azonnal akcióba lép: a só ugyanazokat az agysejteket ingerli, mint a veszélyes drogok. Ezért ha valakitől, aki hozzászokott a fokozott sózáshoz, megvonják a sót, rossz közérzet uralkodik el rajta, és erős vágy keríti hatalmába. hogy ismét hozzájusson.
Persze nem kell azonnal sóelvonóra gondolni, de a szervezet hamar hozzá tud szokni a mesterséges és magas sótartalmú ételekhez, amiket azután már követelni fog.
Érdekes megfigyelés, hogy már az évezredes múltra visszatekintő hagyományos indiai orvoslás is idegrendszeri hatást tulajdonított a sós íznek. A táplálékok minőségét vizsgálva rámutatnak, hogy a só hozzájárul az ingerlékenységhez, a felfokozott tevékenységekhez, sőt az agresszív hajlamot is erősítheti.