Jump to content

Földgáz a hétköznapokban, tippek és tanácsok

2017. 05. 07. 19:05

Sokszor nem is sejtjük, hogy háztartási berendezéseink hány helyen pazarolják az energiát, feleslegesen növelve fogyasztásunkat és költségeinket. Szerencsére némi odafigyeléssel, és pár egyszerű szabályt követve nap mint nap csökkenthetjük költségeinket és óvhatjuk környezetünket. Nézzük meg, hogyan!

Földünk energiakészlete nem kimeríthetetlen, tehát földgáztartaléka sem örök. Ha mindannyian szeretnénk még sokáig élvezni földünk energiáját, takarékosan és környezettudatosan kell élnünk vele. Hogy hogyan, azt egyszerűbben kivitelezhetjük, mint gondolnánk.

Süssünk-főzzünk gázzal!

Bár napjainkban egyre divatosabb a villanytűzhely, a legtöbb szakács még mindig földgázzal főz. Ez nem véletlen, hiszen számos előnnyel jár: a földgáz gombnyomásra megindul, és a begyújtást követően azonnal rendelkezésre áll a szükséges hő. Nincs várakozási idő, nincs bemelegedési szakasz, és az eloltás után sincs felesleges hő, mint a villanytűzhelyek esetében. A hőleadást fokozatok nélkül, pontosan szabályozhatjuk, és a főzés is körülbelül feleannyiba kerül, mint az elektromos tűzhelyen. Ezért találunk gáztűzhelyt olyan sok háztartásban.

Hogyan spórolhatunk pénzt? Hogy növelhetjük berendezéseink élettartamát? Hogy tehetjük biztonságosabbá a földgázt a konyhában?

Íme néhány tipp:

A tűzhelyet és a hűtő- vagy fagyasztókészüléket egymástól távol helyezzük el! Így megakadályozhatjuk, hogy a tűzhely hő leadása miatt a hűtőgépek több energiát használjanak fel.

A konyha vonzza a kisgyermekeket. Az eltakarható vagy levehető kapcsológombokkal és a reteszkapcsolókkal gyermek biztossá varázsolhatjuk a tűzhelyeket.

A gáztűzhelyek különböző méretű égőfelületekkel rendelkeznek. Ha mindig a megfelelő méretű edényt választjuk, nem pazaroljuk az energiát. Ha túl nagy az edény és kicsi a láng, sokáig kell melegítenünk az ételt. Ha lapos aljú, 2-6 milliméter vastag edényeket és serpenyőket használunk, veszteség nélküli a hőátadás, és körülbelül 15 százalék energiát spórolhatunk meg.

A fedő nélküli főzés három-négyszeresére növeli az energiafelhasználást, ezért érdemes megfelelő méretű fedőt

Az ételeket lehetőleg kevés vízzel készítsük el. Ez a felforrás idejét, így az energiafelhasználást is csökkenti.

A hosszú főzési időt igénylő ételeket gyorsfőzőedényben, azaz kuktában sokkal hatékonyabban készíthetjük el. Nemcsak a főzési időt csökkenthetjük felére, hanem akár 30 százalék energiát is megspórolhatunk.

Csak akkor melegítsük elő a sütőt, ha a recept kifejezetten előírja, vagy ha az étel elkészítéséhez rövid időre van szükség. Így akár 17 százalék energiát is megspórolhatunk!

Tartsuk zárva a sütőajtót! Minden egyes nyitáskor a hő kb. 20 százaléka megy veszendőbe.

Kevesen ismerik, pedig nagyon hasznos a "sütőtérelosztó". Ez az alsó fűtőelemmel ellátott kiegészítő kétharmadára csökkenti a sütőteret, így optimalizálja az energiafelhasználást.

Ha csak néhány fő részére készítünk meleg ételt, használjuk a mikrohullámú sütőt. Számtalan szakácskönyv kapható egyszerű, gyorsan elkészíthető, ízletes ételreceptekkel.

A gázsütők nagy előnye, hogy a földgáz égése során vízgőz keletkezik bennük. Ez adja a sütő nedves hőjét, amely megóvja a süteményeket vagy sülteket a kiszáradástól, így az ételek finom szaftosak maradnak.

A gőzt hasznosító ételpároló megőrzi a zöldségek vitamin-, ásványianyag- és nyomelemtartalmát. Kaphatók nagynyomású és anélküli készülékek, sőt léteznek különleges sütők is, amelyek a pára segítségével energiatakarékosan készítik el az ételeket.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu;eon.hu | Kép: pixabay.com)