Földünk energiakészlete nem kimeríthetetlen, tehát földgáztartaléka sem örök. Ha mindannyian szeretnénk még sokáig élvezni földünk energiáját, takarékosan és környezettudatosan kell élnünk vele. Hogy hogyan, azt egyszerűbben kivitelezhetjük, mint gondolnánk.
Süssünk-főzzünk gázzal!
Bár napjainkban egyre divatosabb a villanytűzhely, a legtöbb szakács még mindig földgázzal főz. Ez nem véletlen, hiszen számos előnnyel jár: a földgáz gombnyomásra megindul, és a begyújtást követően azonnal rendelkezésre áll a szükséges hő. Nincs várakozási idő, nincs bemelegedési szakasz, és az eloltás után sincs felesleges hő, mint a villanytűzhelyek esetében. A hőleadást fokozatok nélkül, pontosan szabályozhatjuk, és a főzés is körülbelül feleannyiba kerül, mint az elektromos tűzhelyen. Ezért találunk gáztűzhelyt olyan sok háztartásban.
Hogyan spórolhatunk pénzt? Hogy növelhetjük berendezéseink élettartamát? Hogy tehetjük biztonságosabbá a földgázt a konyhában?
Íme néhány tipp:
A tűzhelyet és a hűtő- vagy fagyasztókészüléket egymástól távol helyezzük el! Így megakadályozhatjuk, hogy a tűzhely hő leadása miatt a hűtőgépek több energiát használjanak fel.
A konyha vonzza a kisgyermekeket. Az eltakarható vagy levehető kapcsológombokkal és a reteszkapcsolókkal gyermek biztossá varázsolhatjuk a tűzhelyeket.
A gáztűzhelyek különböző méretű égőfelületekkel rendelkeznek. Ha mindig a megfelelő méretű edényt választjuk, nem pazaroljuk az energiát. Ha túl nagy az edény és kicsi a láng, sokáig kell melegítenünk az ételt. Ha lapos aljú, 2-6 milliméter vastag edényeket és serpenyőket használunk, veszteség nélküli a hőátadás, és körülbelül 15 százalék energiát spórolhatunk meg.
A fedő nélküli főzés három-négyszeresére növeli az energiafelhasználást, ezért érdemes megfelelő méretű fedőt
Az ételeket lehetőleg kevés vízzel készítsük el. Ez a felforrás idejét, így az energiafelhasználást is csökkenti.
A hosszú főzési időt igénylő ételeket gyorsfőzőedényben, azaz kuktában sokkal hatékonyabban készíthetjük el. Nemcsak a főzési időt csökkenthetjük felére, hanem akár 30 százalék energiát is megspórolhatunk.
Csak akkor melegítsük elő a sütőt, ha a recept kifejezetten előírja, vagy ha az étel elkészítéséhez rövid időre van szükség. Így akár 17 százalék energiát is megspórolhatunk!
Tartsuk zárva a sütőajtót! Minden egyes nyitáskor a hő kb. 20 százaléka megy veszendőbe.
Kevesen ismerik, pedig nagyon hasznos a "sütőtérelosztó". Ez az alsó fűtőelemmel ellátott kiegészítő kétharmadára csökkenti a sütőteret, így optimalizálja az energiafelhasználást.
Ha csak néhány fő részére készítünk meleg ételt, használjuk a mikrohullámú sütőt. Számtalan szakácskönyv kapható egyszerű, gyorsan elkészíthető, ízletes ételreceptekkel.
A gázsütők nagy előnye, hogy a földgáz égése során vízgőz keletkezik bennük. Ez adja a sütő nedves hőjét, amely megóvja a süteményeket vagy sülteket a kiszáradástól, így az ételek finom szaftosak maradnak.
A gőzt hasznosító ételpároló megőrzi a zöldségek vitamin-, ásványianyag- és nyomelemtartalmát. Kaphatók nagynyomású és anélküli készülékek, sőt léteznek különleges sütők is, amelyek a pára segítségével energiatakarékosan készítik el az ételeket.
További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!