Jump to content

A villanyszámla csendes őre: az éjszakai áram

2017. 05. 07. 15:05

Ezzel a takarékos megoldással az általános díjszabásnál kedvezőbb áron üzemeltetheted azokat a fixen csatlakoztatott elektromos berendezéseket, amelyek nem igényelnek folyamatos energiaellátást, például a bojlert, vagy épp a hőtárolós kályhát.

A vezérelt mérőre kapcsolt eszközöknek egy speciális berendezés segítségével (kapcsolóóra, hangfrekvenciás központi vezérlés) naponta legalább 8 órára biztosítanak villamos energiát, előre nem meghatározható időszakokban.

Tennivalók lépésről-lépésre

Az éjszakai áram bevezetéséhez első lépésként ellenőriztetni kell a csatlakozó vezetékét és fogyasztásmérő helyét a választott áramszolgáltató által minősített regisztrált villanyszerelővel. A szakember felméri és elvégzi az esetlegesen szükséges szerelési munkákat.

Amire szükség van a folyamat elindításához:

- villamosenergia-vásárlás egyetemes szolgáltatói igénybejelentés
- villamosenergia-rendszerhasználói igénybejelentés
- adatvédelmi tájékoztató

A szolgáltató ezt követően ajánlatot küld, ami a vezérelt mérő kialakításával járó műszaki feltételeket és költségeket tartalmazza. A következő lépésben a papírmunka van már csak hátra, a szerződés rendezése, és az időpontegyztetés a munka elvégzésére.

A munkafolyamat során a szakember felülvizsgálja az adott csatlakozást, abból a szempontból, hogy az megfelel-e a vonatkozó szabványoknak. Amennyiben hiányosságot talál, a bekapcsolás elmarad, és a feltárt hiányosságokat ki kell javítani. Amennyiben minden megfelelő, a szakembereke elvégezik a vezérelt mérők felszerelését, illetve, ha szükséges, a csatlakozó vezeték cseréjét is.

Az éjszakai áram ára kilowattóránként 22,5-23 Ft körül mozog, szolgáltatótól függően, míg a nappali áram ára azonos feltételek mellett 37,56-37,76 Ft.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu;eon.hu | Kép: pixabay.com)