Jump to content

Mi a különbség a pesti és budai ingatlanok között?

2017. 04. 28. 15:00

Buda vagy Pest? – merül fel a kérdés sokakban lakáskeresésnél. A Duna két partján az ingatlanok átlagos méretében, a családi házakét leszámítva, nincs nagy eltérés, árban azonban annál inkább.

Budapest öt legdrágább kerülete között három budai (I., II., XII. kerületek) és két pesti (V., VI. kerületek) szerepel. Az amúgy is magas négyzetméterárakat a hagyományosan magas presztízs, a jó infrastruktúra, a korlátozott kínálat és a folyamatosan emelkedő kereslet hajtja felfelé – derül ki az OTP Lakóingatlan Értéktérképének tavalyi adataiból.

A 2016-os adóhivatali forgalmi adatok alapján az eladott lakások átlagos méretében nincs nagy különbség (53-58 m2 között jellemző városszerte), ugyanakkor a Budán tulajdonost cserélt családi házak 152 m2-es átlagmérete harminc négyzetméterrel nagyobb, mint Pesten. A hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanok között jelentős árkülönbség van a Duna két partján. Budán egy átlagos lakóingatlanért 25,3 millió forintot, míg Pesten 18,9 millió forintot kellett tavaly fizetnie a vásárlóknak. Legszembetűnőbb különbség ezen belül is a családi házaknál látható: Budán egy átlagosan harminc négyzetméterrel nagyobb ház több mint kétszer többe (58 millió forint) kerül, mint Pesten. Abban az esetben, ha az elsőszámú döntési szempont a rendelkezésre álló összeg, érdemes tehát átgondolni, melyik oldalon vesz az ember ingatlant. A fentiek alapján látszik, hogy ugyanazért az árért Pesten előnyösebb vételekhez lehet jutni.

Tapasztalataink szerint a legtöbb lakáskereső előre eldönti, hogy Pesten vagy Budán keres-e, figyelmen kívül hagyva, hogy a rendelkezésükre álló összegből mennyivel jobb ingatlant lehetne vásárolni egyik vagy másik városrészben. Ez természetes, hiszen az érzelmi tényezők meghatározóak, ha egy új otthonról van szó – az például, hogy hol nő fel az ember, hová kötik az emlékei, vagy éppen milyen az általános megítélése az adott városrésznek. Mielőtt meghozzuk a döntést, érdemes a racionális tényezőket is figyelembe venni. Ne vállaljunk irreális többletköltségeket az érzelmi tényezők miatt” – fogalmaz Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Hozzátette: ilyen esetben jó megoldás lehet egy tapasztalt ingatlan-szakértőhöz fordulni, mert egy felkészült közvetítő segít megtalálni a vásárló számára azt a megoldást, ahol az érzések és praktikus szempontok egyensúlyban vannak.

(Forrás: hazesotthon.hu, profit7.hu l Kép: pixabay.com)