Jump to content

Mindent, amit a padlóporszívóról eddig nem tudtál

2017. 04. 06. 19:05

A lakás takarításánál vitathatatlanul a porszívóé a főszerep. Háztartásunk tehát fontos, szinte alapvető tartozéka a megbízható gép, nagyon lényeges annak szívóhatása, tisztítási tulajdonságai, és nem utolsósorban élettartama. De melyik fajtája a legideálisabb a kis lakásba, és mit kell tudni hű padlóporszívónkról?

A sokfajta porszívó közül a padlóporszívó a legismertebb, úgyszólván minden háztartásban megtalálható. Használata könnyű, még időseknek is, hiszen nem kell emelgetni és a kezelése sem bonyolult. A szívófej általában széles, így nagyobb felület tisztítható, mint a kéziporszívóval, és a takarítás is gyorsabb.

Átlagos méretű, vagy annál nagyobb lakásokhoz a padlóporszívó a legmegfelelőbb. A porszívók fejlesztésével egyre kisebb, könnyebb, valamint egyszerűbben kezelhető készülékek kerülnek piacra. A hatékony működés szempontjából elengedhetetlen a szívófejek, a gégecső, a porzsák, a filterek és a motor működésének tökéletes összhangja. A szívóhatás mechanikus szabályozásánál gyűrű vagy szelep elmozdításával a szívócsövön kisebb, vagy nagyobb rés marad szabadon. A rés nagyságától függően a szívóhatás növekszik vagy csökken. Ennek megfelelően a szívófejet könnyebben vagy nehezebben mozgathatjuk a padlón vagy a szőnyegen. A szívóhatás szabályozásával a függönyök portalanításától a padlón lévő porbolyhok felszedéséig a padlóporszívó szinte mindenre használható.

A padlóporszívóknál újdonság a teleszkópos szívócső, amelynek hossza munka közben könnyen változtatható. Több típuson alkalmazott praktikus megoldás, hogy a kapcsológombok lábbal működtethetők, illetve ezeket a szívócső elején, a fogantyún helyezték el. A legfontosabb újdonság azonban az, hogy a porszívók tervezésénél egyre inkább előtérbe kerültek a higiéniai szempontok.

Régóta ismert tény, hogy a porszívó a beszívott por egy részét visszajuttatja a szoba levegőjébe. A legújabb készülékekbe beépített szűrőrendszer az egészen finom port is visszatartja. A házi por a szemcsékre tapadt baktériumok (esetleg poratkák) miatt kellemetlen allergiát okozhat. A modern porszívók mikroszűrői ezeket a részecskéket kiszűrik, sőt a virágport és a spórákat is megkötik. A ma kapható készülékeket általában többszörös szűrőrendszerrel szerelik fel. Csak kevés cég elégszik meg egyszerű papír- vagy motorvédő szűrővel.

A szűrőrendszer első láncszeme a kettős falú papírzsák, ezt követi a baktériumszűrő, az elektronikus mikroszűrő és a kiáramló levegő szűrője. Ezek együttes rendszere akadályozza meg, hogy a porszemcsék visszakerüljenek a szoba levegőjébe. A szűrők különböző kombinációja biztosítja a három-, négy-, illetve nem egy gépnél az ötszörös higiénikus szűrést. Ténylegesen tapasztalható, hogy az így felszerelt készülékek szinte tökéletesen visszatartják a port, ellentétben a régebbi, mikroszűrő nélküli porszívókkal. Az allergiára érzékenyeknek ajánlott a szűrő gyakori cseréje. A telitett filter egyébként a szívóképességet is csökkenti.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu;eon.hu | Kép: pixabay.com)