Jump to content

Profi tanácsok, profiktól a profi porszívó vásárláshoz

2017. 04. 05. 08:30

Aki most cseréli ki régi porszívóját, zsebén érezheti az idők változását. Az új gépek ára majd tízszerese a régiekének. Az ár pedig nem minden esetben garancia. De mire figyeljünk, ha jó áron, jót akarunk venni?

A kínált termékek sok tekintetben hasonlítanak egymásra: az átlagos készülékeknél keskenyedő orr részű téglatest, némi gömbölyítéssel. A "sztárok" áramvonalasabbak, három keréken gördülnek, amelyek közül az első önbeálló. Ettől fordulékony, mozgékony a készülék. A tartozékok fajtára megegyeznek a régi típusokéival, azonban kisebbek, többnyire a porzsák feletti rekeszbe helyezhetőek. Újdonság, hogy a szívónyílás körül szöszszedő párnák vannak. A vezetéket automatika csévéli fel, a ki-be kapcsolók lábbal is működtethetőek, a telitettséget kijelzik, s a testet, a fejen kívül, bútorvédő pánt veszi körül. Ez az ütközések okozta károkat csillapítja.

A porszívó szűrőinek funkciója

A leglényegesebb a szívóképesség, ami a motor teljesítmény-felvételének függvénye. Ennek határt szab a háztartások hálózatvédelmi megszakítója. A határ rendszerint 1100 W. A kifúvott levegőt 2-3 szűrőn keresztül tisztítják, ami természetszerűen valamelyest csökkenti a készülék szívóképességét. Erre azonban egészségvédelmi okokból szükség van. A gombaspórák, a baktériumok és az apró porszemek a porzsákon áthaladhatnak. Ezek belégzése nemcsak kellemetlen, hanem asztmás, allergiás betegségek forrása is lehet. Az ilyen extra szűrést szolgálják a mikrofilterek, amelyek telitettségét szintén kijelzik egyes készülékek.

A részletek

A papír porzsák nem ismeretlen, azonban az ára miatt elgondolkoztató, megéri-e. Vitathatatlanul higiénikusabb, sőt motorkímélő, de drága. Nem ritka, hogy darabját 100 forint körüli áron lehet beszerezni, vagyis előfordulhat, hogy egy porszívózás többe kerül, mint egy nagymosás (a mosópor és a zsák árát vetjük össze). Sajnos sok típushoz kizárólag papír porzsák kapható.

A szívóteljesítmény szabályozása egyes gépeknél potméterrel mechanikusan változtatható, másoknál automatikus, de van olyan is, ahol csak a szívócsőn lévő rés elzárásával, kinyitásával lehetséges. Ez utóbbi igen kis eltérést tesz lehetővé. A leghatásosabb, ha a gép maga választja meg az optimális szíváserősséget.

A változtatásra szükség van, s nem - mint sokan gondolják -, a szennyezettség mértéke, hanem a porszívózott anyagok szerkezete és kímélése miatt. Egész alacsony fokozattal függönyöket, terítőket portalaníthatunk anélkül, hogy azokat a készülék magába szippantaná. A közepes fokozattal a hagyományos, perzsa jellegű szőnyegeket, gyapjúkat tisztítsuk, míg a legerősebb fokozat a padlószőnyegekhez való.

A porszívók családjának vannak igazán drága tagjai is. Eleve csak a módos háztartásokat keresik fel - s ott házi bemutatókon igyekeznek terméküket eladni - azon "szuperszívó" márkák ügynökei, amelyeknek ára a bolti forgalomban kapható porszívókénak akár nyolc-tízszerese is lehet. Az amerikai filmekből jól ismert, klasszikus fazonú, porzsákját a gépnyélen "viselő" típusból a Kirby márkájút például csak így, kizárólag multi level marketing formában árusítják, sehol nem reklámozzák, s bolti forgalomban nem kapható, ára viszont - a felszereltségtől függően - 200-280 ezer forint is lehet.

Igazán jó porszívót viszont már 20 000 forint körül is lehet kapni, ami fokozatváltós, nagy teljesítményű, porzsákmentes és minden szükséges szűrővel ellátott.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu;eon.hu | Kép: pixabay.com, staticflickr.com, wikimedia.org)