Jump to content

Még mindig töretlen a lakások áremelkedése

2017. 04. 01. 08:30

A használt lakóingatlanok átlagosan 9,8 százalékkal, az újak pedig 8,9 százalékkal drágultak 2016 utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest - idézi a KSH friss adatait az ingatlan.com elemzése. Az adatok azt tükrözik, hogy az áremelkedés az irányadó trend a lakáspiacon, aminek csupán a mértéke a kérdés.

A friss hivatalos számok megfelelnek a korábbi előrejelzéseknek – mondta Balogh László. A szakember hozzátette ugyanakkor, hogy a most megjelent KSH-adatok előzetes számok, így a későbbiekben még változhat az áremelkedés ütemére vonatkozó adat. Tavaly folytatódott a használt lakások piacán 2014 végén megkezdődött élénkülés, aminek lökést adott a múlt év elején elindított állami lakástámogatási rendszer, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). Az új lakások piaca is felfutóban van: az idén 12-15 ezer új lakás épülhet, ami jelentős növekedés lenne a tavalyi évben elkészült tízezer új lakáshoz képest – fogalmazott Balogh László.

A szakember közölte: az idei év első két hónapjában a tavalyi szintet hozta a piac, ám márciusban már jelentősen több mint húsz százalékkal élénkült a keresleti és a kínálati oldal is. Az ingatlan.com adatai szerint tavaly márciushoz képest a használt családi házak országos kínálati átlagára négyzetméterenként három százalékkal 135 ezer forintra, a lakásoké hat százalékkal 424 ezer forintra nőtt. Ez azonban csak országos átlag, a területi eltérések hatalmasak. A budapesti lakások átlagos kínálati négyzetméterára az elmúlt egy évben 19 százalékkal 483 ezer forintra, a családi házaké pedig 11 százalékkal 328 ezer forintra nőtt. Ebből az is látszik, hogy Budapesten nagyobb a kereslet, így az árak is az országos átlagot meghaladó mértékben emelkedtek - tette hozzá Balogh László.

Az új családi házaknál a portál adatai szerint tavaly márciushoz képest hét százalékkal 300 ezer forintra nőtt országos szinten az átlagos négyzetméterár, az új lakásoké pedig nyolc százalékkal 496 ezer forintra emelkedett a kínálati piacon. A fővárosi új lakóingatlanoknál is folytatódott az áremelkedés az elmúlt egy évben: az új családi házak négyzetméterára 6 százalékkal 435 ezer forintra, a lakásoké pedig nyolc százalékkal 618 ezer forintra nőtt.

A szakember szerint bár az árak lassuló tempóban emelkednek, a kereslet továbbra is erős mind a használt, mind az új lakóingatlanok piacán, amellett, hogy a kínálat is bővül. Végezetül elmondta, egyelőre még nincs szó a lakáspiac túlfűtöttségéről, és az áremelkedés a korábbi évekhez képest visszafogottabb ütemben, de megmaradhat.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu; Pr7/ingatlan.com | Kép: pixabay.com)