Jump to content

A hajlakk káros hatásai

2017. 03. 22. 13:05

A hajlakk minden fürdőszobában előkelő helyen ékeskedik, de vajon képben vagy a hajlakk mellékhatásairól? És ez alatt most nem a haj kihullását, megtörését kell érteni, hanem a szervekre gyakorolt káros hatását. Bizony, van neki.

A káros mellékhatása alatt általában a fejbőrre vagy hajra gyakorolt hatást szokták érteni, vagy esetleg a hajlakk által kiváltott köhögést, ám ennél lényegesen többről van szó.

A hajlakk összetevőit vizsgálva szomorú összefüggésre bukkantak a szakértők. Az összetevők közt található aeroszol, alkohol, polivinilpirrolidon, műanyag, formaldehid, és mesterséges illat, alacsony vérnyomást okozhat, de légzési nehézség is felléphet, legrosszabb esetben kóma. Ezek mellett természetesen irritálhatja a bőrt, a szemet és a tüdőt. A fent említett összetevők ezen felül növelik a tüdőt érintő betegségek kialakulásának esélyét.

Ugyan az utóbbi időben próbálják a káros vegyi anyagokat kivonni a készítési folyamatból, csak addig jutottak, hogy vinil-klorid és metilén-kloridmentessé tették a terméket. A gyártók azonban minden támadás ellen védettek, hiszen a legtöbb extra káros anyag „illat” besorolás alatt van, ami ugye nem káros az egészségre…

Nem szabad elfeledkezni a hajlakk környezetre gyakorolt hatásáról sem, ami messze a legveszélyesebb anyag az ózonpajzsra nézve. A termékben talált magas aeroszol, metán és CFC gázok egyszerűen tönkreteszik a pajzsot. Persze nem arra az egy darabra kell gondolni, amiből reggelente fújkál a hajára, hanem globálisan, az előállításuk és az elhasználódásuk utáni és előtti szakaszára.

Arról pedig szerintem eleget tud mindenki, hogy miért kellene egyben tartani, az ózonpajzsot, ami egyébként az elmúlt húsz év után, épphogy elkezdett regenerálódni.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)