Jump to content

A tűzhelyválasztás lexikonja

2017. 01. 31. 19:05

Az ideális tűzhelyválasztáshoz néhány dolgot érdemes figyelembe venni, ha néhány év után nem akarjuk cserélni. Az ár mellett, még egy meghatározó tényező van!

Az E-on szakemberei alaposan körüljárták a tűzhelyvásárlás mizériáját, tapasztalataiknak pedig hangot is adtak. A tűzhelyvásárlás több okból is nehéz, és előre tervezést igénylő dolog.

Hiszen az ár mellett a készülékek tudását is össze kell vetni a többi potenciális eszközéve, ami azért is körülményes, mert írásos tájékoztatót többnyire csak a vásárlás után kapunk (használati útmutató formájában). A cégek ritkán könnyítik meg a vevő dolgát előre hozzáférhető, a főbb jellemzőket tartalmazó leírással. Kellemes kivétel a szlovén Gorenje, a Whirlpool és a Pelgrim elekthermax, amelyik kifogástalanul szerkesztett, bőséges információt, műszaki adatokat tartalmazó, az összehasonlítást megkönnyítő katalógussal segíti a választást a háztartási készülékek között.

Villany, gáz, kettő vagy négy?

Akár villany, akár gáz, arról is döntenünk kell, hogy három vagy négy főzőhelyes készüléket választunk-e. A kevesebb főzőhellyel általában négy-ötezer forintot takaríthatunk meg a készülék árából. Véleményünk szerint azonban nem érdemes lemondani a több főzőhely lehetőségéről, hacsak valaki nem teljesen biztos abban, hogy a családi igény később sem bővül, és vendéget is csak ritkán akar hívni.

Az elektromos tűzhelyeknél nemcsak a főzőhelyek száma, hanem a kivitel is mérlegelendő szempont.

Fontos, hogy:

- van-e gyorsfőzőlap, és ha igen, akkor mennyi
- van-e automatikus főzőhely, amely érzékeli az edény ottlétét
- van-e bekapcsolt állapotot jelző ellenőrző lámpa
- van-e programozási lehetőség
- a kapcsolók fokozatot vagy hőfokot mutatnak-e
- a könnyű tisztíthatóság érdekében le- és szétszedhető-e a sütőajtó
- van-e sütővilágítás
- a sütő többfunkciós-e, szóval tud-e grillezni
- van-e légkeverése, esetleg mikrohullámú funkciója
- milyen tartozékok járnak a készülékkel (sütőrács, sütőlap, hússütő tepsi, a grillbetéthez cseppfogó, a légkeveréses sütőhöz zsírszűrő)

Az elektromos tűzhelyek általában földelt dugóval egyszerűen konnektorba csatlakoztathatóak és reteszeltek, amit azt jelenti, hogy akár 10 Amperes órába is beköthetők, legfeljebb nem tudjuk egyszerre használni az alsó és felső részt. Egyébként is bármelyik készülék megvásárlása előtt meg kell néznünk, hogy mit bír az óránk, és inkább megfelelő teherbírásúra kell cseréltetnünk.

A kerámialapról érdemes tudni, hogy - számos előnye mellett - nagyon óvatos bánásmódot igényel. Igaz, sok mindent kibír, ütésálló, és jól bírja a hirtelen hőváltozást, de minden használat előtt tanácsos letörölni a lapot és az edény alját is (hogy idegen anyag ne karcolhassa), ügyelni kell továbbá arra, hogy a cukortartalmú ételt, alufóliát és műanyagot még a forró fűtőlemezről távolítsuk el, mert ezek tartós károsodást okozhatnak az üvegkerámiás felületen.

Aki nem tud egyértelműen dönteni a villany és a gáz között, az akár egyszerre mindkettőt választhatja. A kombinált tűzhelyek sütője elektromos, főzőhelye gázégők vagy vegyesen villany főzőlapok és gáz égőhelyek . A kombinált készülékek kiválasztásánál egyébként ugyanazokat a szempontokat kell mérlegelni - természetesen a kombinációnak megfelelően - mint az elektromos és gáztűzhelyeknél.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | eon.hu| Kép: pixabay.com)