Jump to content

Így készítsd fel a lakásod a zord időjárásra

2017. 01. 10. 17:05

Legutóbb húsz éve volt ehhez hasonló telünk, így nem csoda, ha elszoktunk a bőkezűen osztogatott mínuszoktól. A farkasordító hidegben nem magunkat, hanem otthonunkat is fel kell készítenünk, ha elkerülnénk a fagyás okozta kellemetlen meglepetéseket.

Az időjárás előrejelzés szerint még jó ideig marad a vad hideg, aminek jelenlétét a befagyott záraktól kezdve a kihűlt lakásokig saját bőrünkön érezzük. A mínusz tíz, húsz fokos hideggel érkező januári tél, pedig nem szűkölködik a fagyban, a hőérzeten pedig a metsző hideg szél sem segít.

Az extrém hideg megviseli a szervezetet, az állatokat, a járműveket és a lakást is. Bizony van olyan, amikor a kint töltött fagyos napok után az autó is csak harmadik indításra tér észhez, és sajnos az is előfordul, hogy a gáz- és vízvezetékek is megadja magát, mert megfagy.

A vízcső befagyása főként a nem megfelelő mélységig leásott és ott lefektetett csöveket érinti, viszont a hó a gázvezetéket is megszorongathatja, ahogy a tetőszerkezetet is. Az erős havazás nem csak a házat terheli, hanem az kisebb falvakat. Az északi, és nyugati megyékben simán előfordulhat, hogy egy-egy települést elzár a külvilágtól a hótorlasz, esetleg az idősebbek, és betegek nem tudnak útra kelni a csúszós útfelület miatt. Ráadásként az elektromos áram felhasználásának növekedése, esetleg ráfagyott jégréteg miatt átmeneti zavarok keletkezhetnek az áramszolgáltatásban. A Katasztrófavédelem az ilyen helyzetekre is tartogat hasznos tanácsokat, amelyek közül a leghasznosabbakat szedtük listába.

A Katasztrófavédelem szakemberei azt tanácsolják az átmeneti áram- illetve energia kimaradás esetére, hogy:

- hagyományos tüzelőberendezés (pl. kandalló) használata esetén különös figyelemmel kell lenni a tűzmegelőzésre, füstelvezetésre

- azokat a PB gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermékek szabadba történő kivezetése másképp nincs megoldva, tilosfolyamatosan zárt térben működtetni

- a helyiség nagyságától és a fűtési fokozattól függően legalább egy-másfélóránként szellőztetni kell a helyiséget, ellenkező esetben a felgyülemlő égéstermékek mérgezést okozhatnak

- a gázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetén ne hagyjuk nyitva a fűtőkészülék elzárócsapját!

- gondoskodjunk a szükséges-világítóeszközökről

- tartson üzemképes állapotban egy elemről működtethető rádiót, és biztosítson hozzá tartalék elemeket

- tároljunk otthon egy hétre elegendő élelmiszert az egész család számára

- legyenek otthon alapvető gyógyszerek, kötszerek, ha csecsemő van a családban, számára tápszerek

- csak a legszükségesebb telefonhívásokat bonyolítsuk le, mert a hálózatra a mentésben résztvevőknek van szüksége

A Katasztrófavédelem tanácsait érdemes megfogadni, főképp, ha nem a főváros és vonzáskörzetében, hanem kisebb, elzártabb vidéki településen él az ember.

 

További érdekességekért bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)