Jump to content

A bojler, a vízkő és a magas villanyszámla összefüggése

2017. 01. 10. 15:05

Amit víz ér, az egyszer el is vízkövesedik, hangozhatna a nagyon bölcs mondás. De keleti bölcseletek helyett inkább lerántjuk a leplet arról, hogy a vízköves bojler miért okoz magasabb villanyszámlát.

Akik elektromos árammal fűtenek, főznek, és használnak a mindennapjaikhoz tudják, hogy egy-egy lámpa, vagy fűtőtest ideiglenes lekapcsolásával mennyi pénzt spórolhatnak. Bizony kemény áron mérik most a kilowattot, úgyhogy minden áramfogyasztó számít, ha a hó végére esedékes horribilis villanyszámlát egy kicsit redukálnánk.

Viszont számolni kell olyan apró kellemetlenséggel, mint a rejtett fogyasztók. Ezek olyan berendezések és használati tárgyak, amelyekről azt feltételezzük, hogy a működésükhöz szükséges áramnál nem fogyasztanak többet, de a meghibásodás, eldugulás, elkoszolódás miatt mégis csak úgy pörgetik az órát.

Mi az összefüggés a vízkő a bojler és a magas áramszámla között?

A vízkövesedés hatására szép lassan lecsökken a víztartály térfogata, azaz egyre kevesebb víz fér a bojlerbe. A gond mégsem ez, hanem a vízkő hőszigetelő hatása, ami a villanybojler esetében a hőátadást akadályozza. Ha a vízkő rárakódik és rossz hővezető tulajdonságával szigeteli a fűtőszálat, az lassabban, és összességében több energiát felvéve tudja csak a kívánt hőmérsékletre melegíteni a bojlerben lévő vizet. Azaz a hónap végén többet kell fizetnünk a bojler vízkövesedése miatt a - az Ökofitnesz.hu szerint.

Mivel még mindig a lakosság közel fele bojlert használ a vízmelegítéshez, így a bojler vízkőmentesítéséről nem szabad megfeledkezni. Az elvzkövesedett bojler akár 30 százalékkal is többet fogyaszthat, ami háztartásonként, két fővel és napi száz liter vízzel számolva, évente 700 700 kilowattóra energiatöbbletet jelent.

A bojler vízkőmentesítése elég macerás ezért érdemesebb szakembert hívni. Számos remek vízkőmentesítő praktikánk ugyan nekünk is van, de a bojler, az speciális terep. Ami a rendszeres mentesítést illeti, legalább két évente egyszer ajánlott szakembert hívni. Ha a bojler csöpög, lassabban melegíti fel a vizet, és közben furcsa hangokat ad ki, akkor egyértelműen a vízkő állhat a dolog hátterében.

 

További érdekességekért bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)