Jump to content

A szobanövényhalál leggyakoribb okai

2017. 01. 06. 17:05

Télen főként, de a tavasz közeledtével is áldozatául esne az emberi túlgondoskodásnak az ellenálló szobanövények. De mi mindennel rövidíthetjük meg a lakás flórájának életét?

Kezdő házi kertészként nehéz kihívás életben tartani egy növényt, nincs ezen mit tagadni. Míg a kutya nyüszít, csóvál, ugat ha valamit akar, addig egy szobanövény maximum elsárgul bánatában, ami számunkra jelzésértékű lehetne, csak hát, nem mindenki virágokkal suttogó.

Ha már túlléptünk a kezdő kertész státuszon, és a sárguló levélről tudjuk, hogy a túlöntözés első jele, akkor már sínen vagyunk, viszont még ilyenkor is felmerül a gyakori probléma, mégpedig, hogy csak néhány növény éli túl a lakásban huzamosabb ideig. Nos nem fajfüggő, hogy melyik bírja tovább, pusztán rajtunk múlik, ezért listába szedtük, mely ténykedésekkel lehet a leghamarabb megölni a virágot.

Huzat

Ahogy mi sem, úgy a növények sem szeretik a szeles, hideg, huzatos helyeket. Tüsszögés, és fülfájás helyett egyszerűen ledobják csodás levélzetüket, és elszáradnak. Ez annak tudható be, hogy a huzat károsítja a növényt és bizonyos fajok, például a fikusz, a kroton, az orchidea kifejezetten érzékeny a huzatra.

Öntözés

Mindközül talán a leggyilkosabb mód a növényre nézve. Mind a túllocsolás, mind a szomjaztatás hamar a véghez vezethet. A locsolás persze sok mindentől függ: a növény vízigényétől, a lakás fényviszonyától és a levegő páratartamától is. Viszont van egy általános szabály, miszerint a vékony levelű növényeket gyakrabban kell locsolni, mivel gyorsabban párologtatják el a nedvességet, míg a vastag levelű növényeket kevesebbet.

A földjük is árulkodó, mert ha annak egyharmada, tehát a felső rétege száraz, akkor önözhetünk, de csak ésszel.

Tápoldat

Télen a tápoldatozást be kell fejezni, mert a növény téli álmot alszik, így csupán hűvösre, és nagyon ritkán néhány csepp vízre van szüksége. Viszont tavasztól őszig gondot kell fordítani a tápanyagpótlásra. Két hetente legalább egyszer az öntözés közben tápoldatozni kell, mert  akis cseréből hamar kifogy a tápanyag.

Pára

A lakás páratartalma is meghatározó a növény élethosszában. Télen azért halnak gyakrabban a zöld levelűek, mert szárazabb a levegő, ami a flórát pillanatok alatt elpusztítja. A fűtési időszak közepén pedig nehéz fenntartani az ideális páratartalmat.

Sokat tehetünk a megfelelő klímáért azzal, ha szobai permetezővel olykor párásítunk, vagy egy kavicsos tálcára helyezzük a kaspót, amit meglocsolunk.

A hagyományos víz helyett néha meglocsolhatjuk a növényt ricinusolajos oldattal, amit táplálja, és elősegíti fejlődését, s csupán egy kanálra lesz szükséged belőle. De vannak még praktikáink, amitől szárba szökken növényed!

 

További érdekességekért bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)