Jump to content

Így teheted még boldogabbá papagájod!

2017. 01. 05. 15:20

Az apró színes kis madarak egyre kedveltebb háziállatokká válnak. Tartásuk azonban nem mindig egyszerű, de összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amivel kényelmesebbé, és még jobbá teheted kedvenced mindennapjait.

Ha gyakorlott papagájtartó vagy, valószínűleg ismered ezeket a fortélyokat, de lehet, hogy számodra is hasznos újítások bújnak meg a sorok között.

A papagájtartás nem azoknak való, akik szeretik a csendes, nyugodt délutánokat. A papagáj bizony szeret zajt csapni, és ha nincs vele eleget foglalkozva, bizony megsokszorozza a rikácsolással töltött órákat. A hangoskodás ellen nem az a megoldás, ha elzárod a garázsba vagy egy másik szobába, mert akkor a madár érzelmileg frusztrálttá, elszigeteltté válik. Helyette foglalkozz vele naponta legalább egy órát, és ha teheted, egy kicsit engedd szabadon repkedni a lakásban.

Az elhelyezés és a hőmérséklet megválasztása is nagyban befolyásolja az állat hogylétét. Mivel a papagáj társas lény, mindenképp olyan helyre tedd kalitkáját, ahol a legtöbbet tartózkodsz, egyszóval, ahol mindig „kapcsolatba” tud veled lépni. Mivel a legtöbb fajta jól tűri a hőmérsékletváltozást a nyári hűtés, téli fűtés esetén sem lesz gond.

A táp változatosságával is sokat tehetsz kedvenced jó kedvéért, ugyanis a papagájok kifejezetten kulináris lények. Ne sajnáld tőle a magvakat, zöld leveles növényeket, hüvelyeseket, és friss gyümölcsöket. Avokádót, csokit és koffein tartalmú ételeket soha ne adj neki!

Tanítsd meg beszélni! Neked is jó móka, és ő is élvezni fogja azt, hogy törődsz vele.

Tartsd szemmel a körmök, tollak és csőr állapotát, ugyanis ezek jelzésértékűek az állat egészségügyi hogylétéről. A túlnőtt karmok irritálhatják az állatot, így sose feledkezz meg a rendszeres ápolásukról.

Takarítsd a ketrecét és örvendeztesd meg új játékokkal. A papagáj intelligens és kíváncsi állat, így nem fogja rossz néven venni, ha új kalitkatársat kap, sőt!

 

További érdekességekért bátran keresd fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: science-all.com, pixabay.com)