Jump to content

Öt dolog, amit ne csinálj a mosógépeddel

2016. 12. 14. 19:05

Hosszú távú együttműködésre számítasz a háztartás legfontosabb masinájával? Akkor kerüld el ezt az öt rossz szokást, hogy ne menjen tönkre idő előtt!

A karácsonyi véghajrában a nagy háztartási gépek keletje is megnőtt, akárcsak a Fekete Péntek során, úgyhogy összeállítottunk egy hasznos listát arról, hogy hogyan őrizd meg újonnan vásárolt mosógéped. Persze a praktikák a néhány éves gépek élettartamát is kitolják.

Ne ülj rá

Nem szokványos dolog, hogy a mosógép tetején ücsörögnénk, de előfordul néha nap. A mosógépet nagyon hamar tönkreteszi, ha súlyos tárgyakkal pakoljuk tele, vagy néhanap ülőalkalmatosságnak használjuk. Mert attól, hogy nem horpad be, még nem tesz jót neki.

Vízkő

A mosógép másik ádáz ellensége a mosás után visszamaradt szennyeződések és a vízkő. Nagyon könnyen vízkőmentesítheted, akár házilag is ecettel. Az ecet remekül lemarja a szennyeződéseket, és a vízkövet. Áttisztítja a nehezen elérhető részeket is, anélkül, hogy kárt tenne a mosógép alkatrészeiben. Az ecetes átmosáshoz egy liter ecetre (10%, vagy 20%-os) lesz szükség.

A tiszta és vízkőmentes mosógépért csupán annyit kell tenned, hogy az egy liter ecetet beleöntöd a gépbe a mosószer és az öblítő helyére, és egy kicsit meglocsolod a dobot is. A gépet egy órás 90°- os programra kell állítani, majd az idő letelte után egy tiszta ronggyal át kell törölni, hogy a feloldódott szennyeződés eltűnjön.

Zsebek

A zsebek átnézése alapvető szokás, de néha mégis elfelejtjük. Ezzel pedig megalapozhatjuk a gép gyors bekrepálását, mert a zsebekben megbúvó apró tárgyak, esetleg a nadrágon található fémek megsértik a dobot, bejutnak a gép belsejébe. Ha gyakran teszed ki fémes élménynek a mosógépet, ne csodálkozz, ha egy idő után beadja a kulcsot.

Súly

Hiába tűnik úgy, hogy a végtelenségig tuszkolhatod ruháidat a mosógépbe, ez nincs így. Nem véletlenül tüntetik fel a gyártók, hogy mennyi ruha fér a gépbe. Ha túlterheled a mosógépet megterheled annak a motorját, ami egy idő után tönkre megy. Inkább indíts be még egy adagot, hogy megkímél a mosógépet.

Mosószer és karbantartás

A szerkezetet olykor a rosszul megválasztott mosószer és öblítő is károsíthatja. Persze ez nem azt jelenti, hogy kedvenc öblítőnkről le kell mondani, csupán ne adagolj kézi mosáshoz ajánlatos mosószer a gépbe.

Ami pedig a karbantartást illeti a gyakran igénybevett masinát legalább havi egyszer át kell mosni ecettel, és a gumi mögé bekukkantva az ott megtelepedett gombákat, penészt is kitakarítani. Az elöltöltős mosógép tisztításához van pár tippünk!

 

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

 

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)