Jump to content

Most éri meg jobban fenyőfát venni?

2016. 12. 03. 16:05

Mire vigyázzunk, hogy tároljuk és mikor vegyük meg? Fontos kérdések, amelyekre Dr. Orlóci László, a Budapesti Füvészkert igazgatója adott szakszerű válaszokat.

A fenyőfélék közül a lucfenyő a legérzékenyebb a hirtelen hőmérséklet változásra, vágott fenyőként is csak karácsonykor célszerű bevinni a lakásba, mert nagyon gyorsan ledobja a leveleit. A tövénél már nem igen tudja felszívni a vizet, a levelén keresztül könnyebben felveszi a nedvességet, ezért mielőtt a szobába kerül érdemes a lombozatát átnedvesíteni, vízzel lepermetezni.

Tartósabbak, tovább zöldebbek a jegenyefenyő típusok, mivel a tűlevél nem hullik le, hanem rászárad a hajtásra. Bár a legdrágább, de a legkeresettebb is már évek óta a nordmann fenyő.

Figyelni kell a hőmérsékletre

Környezetvédelmi szempontok miatt sokan inkább földlabdás fenyőt vesznek. Az egyik árus szerint azonban azzal az a gond, hogy amikor a hidegből a melegbe beviszik, a növény hősokkot kap, és tönkremegy.

A szakemberek azt javasolják, hogy a meleghez szoktatás fokozatos legyen. Amint lehet, ismét vigyük ki a fát hidegbe, ugyanakkor a téli fagyvédelemről is gondoskodjunk. Kiültetni fagymentes időben lehet, de ha az időjárás nem engedi, akkor hűvös, nem sötét helyen kell tárolni addig, amíg végleges helyére kerülhet az örökzöld.

Ne sötétben vásároljunk 

Egy kertészet tulajdonosa azt ajánlotta, hogy a fenyőfát ne esti világításban, hanem nappal vásároljunk, mert akkor látszik a fa színe. Ha a fenyő körül nagyon sok a lehullott tűlevél, az már jelzés, hogy régen vágták ki, és nem fogja kibírni karácsonyig.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)