Jump to content

A türelem olcsóbb lakást terem

2016. 12. 03. 09:05

Az új és használt lakások közti különbség csökkenőben van, és megéri még várni egy kicsit a lakásvásárlással, ha tényleg jó áron akarunk hozzájutni.

Látótávolságba került az eddiginél kiegyensúlyozottabb lakáspiac: az utóbbi két évben jelentős drágulást elérő használt lakások után az új lakások szegmense is megkezdte a felzárkózást, és egyre nagyobb szerepet kap a hazai ingatlanpiacon. Az új lakások piacának élénkülése több dologból is világosan látható.

Így lett 150-ből 130 százalék

A budapesti piacon a november végi átlagos négyzetméterárak alapján, durván 29 millió forintba került egy 50 négyzetméteres új lakás, ami egy ugyanekkora használt lakás árának 130 százalékának felelt meg. Korábban jóval nagyobb volt a különbség: tavaly novemberben egy használt lakás árának a 139 százalékáért, nagyjából 25,5 millió forintért lehetett megvenni egy ekkora új fővárosi lakást. Az új lakás közel 22 millió forintba került 2014-ben, ami akkor 150 százaléka volt egy használt lakás árának. Balogh László, az ingatlan.com szakértője azt mondta az árolló csökkenésével párhuzamosan a kínálat is jelentősen nőtt. Ha a 2014 november végi szintet vesszük alapul, akkor az új lakások kínálata azóta 60 százalékkal, a használtaké pedig 51 százalékkal nőtt.

Vidéken markánsabbak a különbségek

A vidéki megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban még nagyobbak a különbségek, ha az árakat nézzük. Az elemzés szerint idén november végén egy új, 50 négyzetméteres lakás 17,4 millió forintos átlagára a használtak másfélszeresét jelentette. Ezzel szemben 2015 novemberében egy használt lakás 173 százalékát, 2014-ben pedig közel a dupláját kellett kifizetni ugyanezért.

„Országos tendenciának tűnik a használt és az új lakások közötti árkülönbségek csökkenése, azonban ez nem változtat a tényen, hogy az új lakások vásárlóinak türelmesnek kell lenniük. A napokban eladott tíz új építésű ingatlanból kilencet csak 2017-ben vagy 2018-ban fognak tudni átadni a beruházók.” - értékelte a folyamatokat Balogh László.

Visszafogottság, kivárás az év végén

A szakember az árolló záródásáról azt is elmondta, hogy annak elsősorban az elmúlt két évben bekövetkezett használtlakás-piaci forgalom- és áremelkedés az oka, az új lakások piaca ugyanis még a nagy boom előtt áll. A 2016-os ingatlanszezon gyakorlatilag véget ért, az árak idén már nem nőnek tovább, és ahogy az lenni szokott az év utolsó hónapjában a kereslet is érezhetően visszaesett. A használt lakások piacán korábban 150 ezer adásvételt várt a szakma, ám lehet, hogy ezt a szintet nem sikerül elérni. „Legfőképp azért, mert a vásárlók kivárnak: sokan arra kíváncsiak, hogy a 2017-ben átadandó új lakások lejjebb tudják-e nyomni a használt lakások árait. Emiatt néhány ezer lakásvásárlás átcsúszhat a következő évre” - fogalmazott a szakértő.

Ugyanakkor Balogh László szerint korai temetni a használt lakások piacát, mert a visszafogottság könnyen átmeneti lehet. A jövő év első felében várhatóan még nem adják át nagy tömegben az új lakásokat, így ezek még nem fogják tudni csökkenteni a használt lakások árait sem. A szakértő szerint a tavaszi hónapokban - márciusban és áprilisban - számottevően felfutó kereslet pedig alig érezhetően, de még tovább növelheti a használt lakások árait. „ A jövő esztendő egyértelműen az új építésű lakások éve lesz az ingatlanpiacon, ami egyben azt is jelenti, hogy a használt lakások árai vélhetőleg már nem emelkednek olyan drasztikus ütemben, mint az elmúlt két évben” - foglalta össze várakozásait Balogh László, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy ezekből a tendenciákból egyelőre még nem lehet kiolvasni az árcsökkenést.

 

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu;profit7 | Kép: pixabay.com)