Jump to content

Bacitanya a lakásban

2016. 11. 30. 17:30

Van ötleted, mely négy használati tárgy a bacilusok melegágya?

A toplista első helyezettje lehetne akár a konyharuha vagy vágódeszka is. Utóbbi a nyers alapanyagokkal való érintkezése miatt – még annak ellenére is, ha használat után el van mosva – a bacilusok közkedvelt élőhelye, előbbi pedig azért bacitanya, mert minden megvan benne, ami az egysejtűek számára maga a Paradicsom. A konyharuha állandó nedvességtartalma ideális környezet a baktériumok számára, akárcsak a vágódeszka.

Még mindig a konyhában maradunk, mert a hűtő a mikroorganizmusok fellegvára. A nemkívánatos baktériumok, mikróbatelepek hosszas időn keresztül eléldegélnek főként a zöldséges ládában, és a nyers alapanyagok körül. A piacon vásárolt zöldség, és gyümölcs, vagy a boltban vételezett húsárú egytől egyik nyüzsög a láthatatlan élőlényekkel. A megoldás az alapanyagok átmosása, és a rendszeres hűtőtakarítás.

A konyhát hátrahagyva a mosógép felé vehetjük az irányt, ugyanis a lista következő bacitanyája a nedvesen hagyott dob. A mosógépet a tevékenység befejeztével ajánlatos áttörölni, mert ellenkező esetben a nedvességet és meleget kedvelő baktériumok elkezdenek megtelepedni benne.

A vécékagyló sem lehet kihagyni a felsorolásból, ugyanis milliónyi élősködőnek ad otthont. Távoltartásuk érdekében hetente legkevesebb 2-3-szor kellene fertőtleníteni a vécékagylót, a tetőt és a tartályt. Tudtad, hogy lehúzás után a részecskék akár 2 méter távolságra is eljuthatnak, a padlón, fajanszon, törölközőkön vagy akár a fogkeféken landolva?

 

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: svinkoppor.org)