Jump to content

Minden, amit a közös költségről tudni kell

2016. 11. 25. 09:05

A társasházban lakók számára nem idegen fogalom, ám sokszor azért homály övezni, hogy miért is fizetünk egészen pontosan, és mennyi lenne az ideális összeg.

Ahány ház, annyi szokás, ami sajnos a közös költség összegére, és tartalmára is igaz. Míg egyik házban csak a szemétszállítási, csatorna és képviseleti díj tartozik bele, addig máshol a víz és a központi fűtés költségének egy része. Épp ezért igen nehéz általánosítani, hogy mennyi lenne az ideális, már ami az összeget illet, így csak közelítőleges érték létezik.

Az egy lakásra jutó közös költség megállapításának leggyakoribb módszere, hogy a hasznos alapterületet megszorozzák az egy négyzetméterre megállapított összeggel. Ez általánosságban Budapesten 200-250 forint per négyzetméter (vízzel együtt) és 130-180 forint per négyzetméter (víz nélkül) között mozog. Persze ez is nagyon változó. Ha a társasház hitelt vesz fel, vagy a felhalmozódott tartozásokat a közös költségből fedezné, akkor a többlet szintén hozzáadódik az összeghez.

Miért kell fizetni? Nos, nem jó kedvtelésből. A társasház fenntartásának sok költsége van, a lépcsőház takarítástól kezdve, a liftkarbantartáson át a képviselő díjazásáig ezernyi tételben bővelkedik a lista. Nagy általánosságban a közös költség mindezek mellett tartalmazza a házbiztosítást, a szemétszállítást, közüzemi díjakat, gondnoki, takarítói díjakat, a közös képviselő juttatását, ha pedig kis kertrész tartozik az épülethez, akkor annak karbantartási költségeit is.

A közös költség halmozása, akárcsak a befizetetlen számla, egy idő után következményekkel jár. Akár három hónap elmaradt fizetés után terhelhetik jelzáloggal otthonod, de azért a gyakorlatban a pénzbírság és a felszólítások tömkelege a jellemző.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)