Jump to content

Mikor kapcsolhatják ki a gázt?

2016. 11. 17. 09:05

Fontos kérdés, főleg a fűtésszezon kezdeténél járva, amikor az igazi hideg tél, még csak a kertek alatt közeledik. A kikapcsolást ugyanis nem csak a számlák be nem fizetése vonhatja maga után.

A gáz kikapcsolása nem olyan gyors és egyszerű folyamat, jóval több kell ahhoz, hogy valakihez kiszálljon a földgázszolgáltató, és cselekedjen. A díjhátralékon túl számos dolog együttes jelenléte indítja csak el a folyamatot. Lássuk, melyek ezek:

a lakossági fogyasztó fizetési kötelezettségével 60 napot meghaladó késedelembe esett

a lakossági fogyasztó által, fizetési haladék adásáról vagy részletfizetési lehetőségről kezdeményezett egyeztetés esetén azok a lakossági fogyasztóval nem vezettek eredményre

a földgázkereskedő a tartozásról és a kikapcsolás lehetőségéről a lakossági fogyasztót legalább kétszer értesítette, és az értesítésben a lakossági fogyasztó figyelmét felhívta a szociálisan rászoruló fogyasztókat az e törvény és a földgázellátásról szóló törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet alapján megillető kedvezményekre, valamint az előre fizető mérő felszerelésének a lehetőségére

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közlése szerint mindennek egyszerre teljesülnie kell ahhoz, hogy valakinél szüneteltessék a gázszolgáltatást. A be nem fizetett számlák és a hatvan napos türelmi idő után a szolgáltató a 63. napon kezdheti meg az intézkedést. A gázt kikapcsolni viszont nem lehet:

munkaszüneti napon

ünnepnapon

munkaszüneti napot vagy ünnepnapot közvetlenül megelőző munkanapon

külön jogszabályban meghatározott pihenőnapon

A kikapcsolás időpontjáról a szolgáltatónak értesítenie kell a fogyasztót, és meg kell határozni azt az öt munkanapot, amikor az intézkedést végrehajtja. A díjtartozás és az említett feltétek mellett házilagos kéménybekötés és engedély nélküli fűtőberendezés miatt is kikapcsolhatják a gázt.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)