Jump to content

Párnavásárlás- mikor kell lecserélni szeretett vánkosunkat?

2016. 11. 10. 19:05

A jó párnát az ember képes éveken át őrizni, ami érthető hiszen nehéz olyan fej alá valót találni, ami minden igényünket maradéktalanul kielégíti, ám a több éves ragaszkodással csak többet ártunk a kelleténél bőrünknek és gerincünknek egyaránt.

Szomorú hír, de a párnák átlagos élettartama csupán két év. Utána, bármennyire is szerettük párnánkat, meg kell válnunk tőle. Éveken, évtizedeken át nem egészséges ugyan azon a párnán aludni, hiába mossuk rendszeresen a huzatot, néhány dolgot még így sem tudunk elkerülni vele.

A párna még egy év után is szépen tartja a formáját, kényelmes rajta aludni, ám a testünkről rákerülő dolgok károsak lehetnek az egészségünkre, nem beszélve a hónapok alatt befészkelt poratkák millióiról.

Utóbbi komoly egészségügyi problémát okozhat az allergiásoknak, jelenleg a magyar lakosság 30%-a van diagnosztizálva valamilyen allergiával. A legtöbb esetben az ágyunk, pontosabban annak kéretlen lakói a poratkák okozzák. A poratkák az elhalt hámsejtekkel táplálkoznak, amelyekből a hónapok során jócskán felhalmozódik több tucat adag a párnán, így ideális környezetben éldegélhetnek.

De nem csak a poratkák miatt érdemes lecserélni a párnát, hanem a gerinc és nyak védelmének érdekében. A párna, legyen bármilyen jó minőségű egy idő után elveszti eredeti formáját és a töltőanyag is megadja magát, ha pedig ez bekövetkezik a gerincre nagyobb terhelés kerül, mert a párna már nem szolgálja eredeti funkcióját.

Tehát érdemes két évente lecserélni a vánkost. Sőt, próbáljuk ki a különböző alváspózokra kifejlesztett párnákat, amelyek javítják az alvásminőséget, és tehermentesítik az izomzatot és a gerincet.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: wikimedia.org)