Jump to content

A sprőd törölköző a múlté

2016. 11. 10. 17:05

Nem kell agyonmosni, sőt az öblítőtől sem lesz jobb a helyzet, már ami a durva szálú törülközőt illeti, mert attól nem lesz puhább. Ellenben egy hétköznapi csodaszer vaj puhává varázsolja a durva törcsit.

Törülközőt mosni hetente egyszer érdemes már csak azért is, mert a legtöbb kórokozó szereti a nedves, párás közeget, ám a gyakori mosásnak a törülköző látja kárát. A jobb minőségű anyagból készült darab is ugyan úgy megsínyli a gyakori centrizést, mint olcsóbb társai. A végeredmény? Durva szálú, dörzsölős törülköző. A megoldás? Egyszerű!

Ecet

A legtöbb ruhánál, textíliánál, törülközőnél sokan ott rontják el a dolgot, hogy nem a megfelelő ideig, hőfokon mossák, sőt a mosószer- és öblítő adagolás is felelős lehet a foltos, ragadós, kellemetlen tapintású ruháért.

A puha darabokért nem liternyi öblítőt kell a mosógépbe önteni, hanem egy kis ecetet. A háziasszonyok univerzális tisztító, mosó és fertőtlenítőszere, ami nem utolsó sorban ételkészítéshez is kiváló, a törülközőkkel is csodát tesz.

A sok mosás miatt durvává, fakóvá, sprőddé vált anyag már az első ecetes mosást követően is tapinthatóan kellemesebbé válik. Néhány mosást követően pedig visszanyeri eredeti puhaságát, és nedvszívó képességét. A trükk abban rejlik, hogy az ecet feloldja a szálak közé lerakódott mosószer és öblítő adalékokat, amelyek megkeményítik az anyagot.

Az ecet szúrós szagától nem kell tartani, mert a mosás után nem lesz érezhető, plusz jó tulajdonsága, hogy fertőtleníti a szálakat és a mosógépet is. Legközelebb a törülköző mosás előtt az öblítő adagolóba önts egy deci 10%-is háztartási ecetet, és indulhat is az anyagok puhává varázsolása.

Az ecet egyébként maga a háztartás megmentője. A penészfoltos csempék, az elkoszolódott fugák, és a vízköves mosógép ellen is hatékony. Általános tisztítószer is készíthető vele, így a lakás minden pontján bevethető.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)