Jump to content

Félszer drágább most lakást venni, mint két éve

2016. 10. 21. 12:30

Több mint 50 százalékkal emelkedtek a lakásárak Budapesten az elmúlt két évben, míg országos átlagban mintegy 28 százalékos volt a növekedés. Súlyos százezrek és milliók tolták fel még jobban az amúgy is borsos árakat.

A helyzetről az MNB-lakásárindex mutatója alapján kaphatunk teljesebb képet, amit a jegybank igazgatója Fábián Gergely értelmezett.

Az MNB-lakásárindex részletes területi és településtípus szerinti bontásban is mutatja a lakásárak alakulását 1990-től kezdődően. Értékeit a jegybank negyedévente közli majd a tárgynegyedévet követő negyedik hónap után, és becslést is közzétesz az aktuális negyedévre - tette hozzá az igazgató.

Az előrejelzés szerint kissé lassabb ütemben folytatódhat a lakásárak emelkedése, az idei harmadik negyedévben nominálisan 9 százalékkal nőttek a lakásárak éves összehasonlításban. Az index szerint idén az első negyedévben a vidéki városokban átlagosan 20 százalékos, a községekben 15 százalékos növekedés volt a 2014-es év eleji értékekhez képest - ismertette.

Regionális bontásban a 2008 első negyedévi válság előtti szinthez mérve Budapesten emelkedtek a legmarkánsabban, 26,8 százalékkal az árak, majd a Nyugat-Dunántúl következik 8 százalékkal, míg a többi régióban csökkenés volt, a legnagyobb Észak-Magyarországon, ahol 22,4 százalékkal mérséklődtek az árak.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)