Jump to content

Ideje felkészülni a télre – 2. rész

2016. 10. 15. 19:00

A téli időszakra már ősszel fel kell készülni. Van néhány olyan teendőnk a ház körül, amelyet az értékeink megóvása érdekében meg kell ejtenünk. A kertes házak esetében kicsit több a dolog, hogy mindent téliesítsünk.

Néhány benti jó tanács:
A nyílászárókat célszerű még a fűtés előtt ellenőrizni. A régi típusú ablakoknál javasolt a barkácsboltokban is kapható, ragasztószalaggal ellátott, gumi alapú szigetelő csíkok felragasztása, dupla ablakos kivitelnél az ablakok közé szivacs behelyezése (ezeket is meg lehet vásárolni készre csomagolva). A felragasztást időzítsük egy kicsit melegebb napra, mert a ragasztó a hidegben, nehezen, vagy egyáltalán nem tapad, megdermed. Tisztítsuk meg gondosan a felületet, várjuk meg, amíg a lemosott rész megszárad, majd gondosan vágjuk méretre a gumiszalagot. Szakaszosan ragasszuk fel, ne húzzuk le egyszerre a védőfóliát a hátuljáról. Ha jól csináljuk, érezhetően kevesebb meleg szökik ki, és kevesebb hideg jön be a lakásba.

A túlságosan tökéletes szigetelésű, műanyag nyílászárók sem jók. Ezek a modern ablakok már annyira légmentesen zárnak, hogy a bent lévő párát sem eresztik ki. Itt fokozottan figyelni kell az ablakkereten lévő szellőzők átjárhatóságára, ne legyenek eltömődve, elzárva. Fontos a napi szellőztetés, mert a falakra kicsapódó pára elősegíti a penészgomba kialakulását.

A fűtés
Többféle fűtési rendszer van használatban a háztartásokban. Ezek közül ki kell emelni a gázkazános, a vegyes tüzelésű és a cserépkályhás-kandallós fűtést.
A szezon kezdete előtt mindenképpen ellenőriztetni, ellenőrizni kell a kazánt, a kéményeket. A gázkazán az egyik legveszélyesebb fűtési forma, abból a szempontból, hogy a hibás készülékből, vagy a rossz kéményből visszaáramló szénmonoxid színtelen, szagtalan, alattomos gáz. Házilag ennek a fűtési formának a karbantartása nem javasolt, bízzuk inkább szakemberre! Elvégezhetjük viszont a rendszer légtelenítését, és beszerezhetünk a biztonságunk érdekében szénmonoxid riasztókat is.
A vegyes tüzelésű és a cserépkályhás-kandallós fűtésnél a kémény kitakarítása elsődleges feladat. A szolgáltató szakemberei minden évben ellenőrzik, de ha mi nem akarjuk megvárni őket, és korábban akarunk befűteni, nincs semmi probléma. Minden kéménynek van tisztítónyílása, lent is, fent is. Mivel nem vagyunk kéményseprők, valószínű nincs is otthon meg az ehhez szükséges célszerszám. Egy kissé hajlítható, de mégis merev, erős drótfonatra vagy hosszú műanyag rúdra erősítsünk fel a barkácsboltokban is kapható drótkefékből tetszés szerint kettőt-négyet. A felső nyíláson, a kéményseprőktől ellesett mozdulatokkal jól sikáljuk meg vele a kémény belső falát. De vigyázat, ami fentről lehullik, az mind távozik az alsó lyukon. Ezért mielőtt nekifogunk, javasolt a takarító nyílás mellől mindent elpakolni, a lehulló korom bizony nagy koszt csinál. Miután ezzel megvagyunk, megelőztünk egy esetleges kéménytüzet, a záró ajtókat ne felejtsük el visszatenni. Jöhet a próbafűtés. Ne hirtelen gyújtsunk be nagy lánggal, hanem apránként, fokozatosan felmelegítve ezzel a kémény belső falát. Kezdetben előfordulhat, hogy a cserépkályhából-kandallóból füst visszaszáll a lakásba, de ennek csak az az oka, hogy a kémény hideg, a füst lassabban áramlik ki rajta. A kazán, kályha, kandalló nyílásai közelében figyeljünk, hogy ne legyen éghető anyag, a kipattanó parazsak, szikrák akár lakástüzet is okozhatnak. Fontos, hogy a cserépkályhát ne fűtsük túl, mert a folyamatos láng a belső samott téglák szétégéséhez vezet, a kályha akár fel is robbanhat.

(Forrás: hazesotthon.hu | flickr.com/képek)