Jump to content

Korlátozzák a halogén lámpák használatát

2016. 09. 20. 09:05

Szeptembertől korlátozzák a hagyományos, azaz a halogén lámpák használatát, mert sokkal többet fogyasztanak, mint a ledesek. Az intézkedéssel is a lakossági energiafogyasztást csökkentenék, amely jelenleg az ország összfogyasztásának 40 százaléka. 

A halogén izzó felmelegszik, míg egy led nem – ez a legfontosabb különbség a halogén és a led izzók között. Az Európai Unióban, így Magyarországon is szeptember 1-je óta korlátozzák az izzószálas villanykörtékhez hasonlóan elavultnak számító világítótestek forgalmazását, és csak a kisebb teljesítményűeket lehet majd a lámpákba tenni.

A vevők többsége azonban magától is átáll a kisebb fogyasztású fényforrásokra, azok ugyanis majdnem tízszer annyi ideig működnek, mint a régebbi, halogénégők. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint Magyarország célja az, hogy a forgalomba kerülő termékek is erősítsék a környezet védelmét.

Magyarországon az évente elfogyasztott energiamennyiség csaknem negyven százalékát a háztartások használják el, az energiatakarékossági programok célja az, hogy ez az arány csökkenjen. Felmérések szerint a magyarok az összkiadásaik negyedét fordítják lakásfenntartásra, köztük az energiaszámlák kiegyenlítsésére.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
Forrás: hazesotthon.hu/hirado.hu | Kép: pixabay.com