Jump to content

Bogarakkal gyomirtó helyett

2016. 09. 06. 19:05

Egy New York-i biológus mutatott rá a megoldásra, ami természetbarát mégis hatékony.

Az Egyesült Államok északkeleti partvidékén rohamosan terjed a sulyom, ami egy szapora vízi növény. Tavakat, holtágakat foglal el, és a vizet hajózhatatlanná teszi, a benne lévő élőlényeket megfosztja az éltető oxigéntől, így megrendszabályozása érthető. Viszont a vegyszeres kezelésnek teljesen ellenáll. Eddig közel fél milliárd dollárt költöttek a kiirtására.

Bernd Blossey, a természeti erőforrások professzora megelégelve a több mint három évtizedes szélmalomharcot valódi megoldás keresésébe fogott. Ötlete igen egyszerű: meg kell keresni a sulyom természetes ellenfelét és a növény után azt is betelepíteni Amerikába.

Blossey professzor ezért elzárt medencékben kísérletezik: olyan rovarfajt keres, ami a sulyommal, és csak a sulyommal táplálkozik, így ha kieresztik a természetbe, nem támadja meg a többi vízinövényt.

Sztárjelöltje, a romantikus hangzású Galerucella birmanica Kínában él, ahol a kívánalmaknak megfelelően a sulyom a fő tápláléka. A rovart szakember a Hupej provinciában lévő Wuhan arborétumból kapta; külön engedéllyel vitte ki az országból, és egy másik papír birtokában hozta Amerikába.

A sulyom egyébként Magyarországon is megél, a lassú vizek gesztenyéjének is nevezik. Legismertebb néhány centis, többszarvú, belül ízletes termése, amit már évszázadokkal ezelőtt is fogyasztottak. Viszont a professzor kutatása arra is rámutat, hogy néha a vegyszer helyett a természet fegyvertárából is válogathatunk, mert van olyan hatékony, ha nem hatékonyabb, mint a bolti szerek.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
Forrás: hazesotthon.hu | Kép: wikimedia.org