Jump to content

Veszélyes helyen élünk?

2016. 08. 18. 16:05

Vajon Közép-Európa a legveszélyesebb régiók rangsorába tartozik vagy a bűnözők elkerülik aprócska országunkat? A Numbeo összetett bűnözési indexe választ ad a szorongató kérdésre.

 

A Numbeo 124 európai országot vizsgált és több tényező figyelembevételével készítette el a listát a legbiztonságosabb és legveszélyesebb országokról. A kapott eredmény már csak azért is teljesen életszerű, mert az oldal látogató töltik ki a Numbeo-n található kérdőívet, reális képet adva így a régiókról.

A kérdőív kitér mindenre a droghasználat mértétől, korrupció, a rablások, fosztogatások, etnikai alapon történő támadásokon át, az olyan hétköznapi „privilégiumokig”, mint az esti séta egyedül.

Az alábbi és még egy tucat tényezőt a kitöltők egy -2 - +2 skálán pontozzák, az eredményekből pedig egy 0 és 100 közötti pontszámot generálnak, ahol a 100 legveszélyesebb szintet, a 0 pedig a legbiztonságosabbat jelenti. A bűnözés szintjét nagyon alacsonynak tekintik 20 alatt, 20 és 40 között alacsonynak, 40 és 60 között mérsékeltnek, 60 és 80 között magasnak, míg 80-as érték felett nagyon magasnak.

A Numbeo eredményei szerint a legveszélyesebb európai település Norvégiában van, ami nem más, mint Kristiansand. Meglepő, hogy egy norvég város került az élre, de vannak még furcsaságok. A sort Nápoly, Marseille, Malmö követi és a top 20 legveszélyesebb város listáján ott van még a brit Leeds és Manchester is.

Magyarország a középmezőnybe tartozik a veszélyességi és bűnözési szintet tekintve, a Kelet-Európai térség 14. Legveszélyesebb városa lett Budapest 39,77 ponttal. Térségünkben a listavezető az ukrajnai Harkov, az orosz Yekaterinburg és Szarajevó. Szerbia, Lengyelország és Románia is biztonságosabb hazánknál, ugyanis ők a sereghajtók.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
Forrás: hazesotthon.hu | Kép: staticflickr.com