Jump to content

Százezres számban állnak üresen a lakások

2016. 08. 17. 16:02

A komplett lakásállomány majdnem 13 százaléka várja leendő tulaját, aki sosem jön el. 560 ezer otthon áll üresen, miközben egyre nagyobb igény lenne a lakhatásra.

A KSH felméréséből az egyértelműen kiderül, hogy szellemlakások tömkelege várja a napot, amikor újra élettel telnek falai. Magyarországon összesen 2,7 millió lakóépület van, amelyekben mintegy 4,4 millió lakás található. Az üres lakások aránya folyamatosan nő. Míg az 1980-as évekig arányuk az 5 százalékot sem érte el, addig 2011-ben már több mint 9, 2011-ben közel 11, jelenleg pedig a lakások 12,7 százaléka áll üresen.

Az üres lakások túlnyomórészt a kistelepüléseken, az 500 főnél kevesebb lélekszámmal bíró falvakban találhatóak, aminek hátránya, hogy valószínűleg évek múlva sem lesz változás, pont amiatt. De nem csak vidéken, hanem a fővárosban is találkozni üresen álló házakkal. Noha Budapesten és Közép-Magyarországon kevesebb, mint 7 százalékuk áll üresen, addig Észak-Magyarországon a 18 százalékot is meghaladja, azaz szinte minden ötödik lakás üres.

Persze nem kacslábon forgó paloták állnak elhagyatottan. A gazdátlan otthonok közel 60 százaléka felújításra szorul. A parasztházak és városi bérházak esetében 70-80 százalék ennek aránya.

A legnagyobb problémák a legalapvetőbb dolgokkal vannak, például a szigetelés hiányával vagy az elöregedett nyílászárókkal. De szerencsére a java közművesítve van, ami még a rendszerváltás előtt nem volt ennyire természetes.

Hazánkban jelenleg a lakások 6 százalékát lakják magánbérlők, további 3 százalékát pedig önkormányzati bérlők. Budapesten ennél magasabb az arány. Itt a lakáspiac közel 17 százalékát bérlik, amiből közel 11 százalék magánbérlő, 6 százalék önkormányzati bérlő. A bérlők az alacsonyabb és magas társadalmi osztályokból is egyaránt vannak, ki a kevesebb jövedelem okozta hátrányosabb helyzetük miatt nem tudnak saját lakáshoz jutni, míg mások egyszerűen nem akarnak lehorgonyozni.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com