Jump to content

Nyáron a betörők is aktívabbak

2016. 08. 03. 12:30

A Mabisz tapasztalatai szerint nyáron sokkal nagyobb számban fordulnak elő a betörések, mint az év bármely szakaszában, ami a hosszabb távoltartózkodásnak tudható be. Mégis van az országnak egy régiója, amit jobban sújtja a betörések száma, mint átlagosan az összes többit.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tapasztalatai szerint nyáron jobban kell vigyázni a lakásra, mert a betörések száma megnövekszik. A leggyakrabban eltulajdonított javak az ékszerek, illetve a készpénz, valamint az olyan műszaki cikkek, mint a laptop, a fényképezőgép és a mobiltelefon - írja a Mabisz.

Tavaly több mint 47 ezer lakásbetörést regisztráltak és főképp a közép-magyarországi régió volt a legnépszerűbb célpontja a betöréseknek. Itt múlt évben mintegy 10 ezer betörés történt, aminek több mint fele azaz, 6200 eset Budapesten.

Az Országos Kriminológiai Intézet által készített kutatásban 139, betörés miatt börtönbüntetésre ítélt fogvatartottat kérdeztek meg, a válaszokból kiderült, hogy egy "ideális" betörés időtartama átlagosan maximum 10-15 percet vesz igénybe, utána már jelentősen megnő a lebukás kockázata.

A kiválasztási szempontoknál sokat nyom a latba a szemtanúk esetleges felbukkanásának lehetősége, a riasztó, a rács, valamint a megfigyelési eszközök megléte, az ingatlan minősége és a könnyű ki- és bejutás lehetősége.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com