Jump to content

Új ház helyett romhalmaz

2016. 07. 18. 16:50

Félkész tető, összetákolt szigetelés, beázott falak. Csak néhány megdöbbentő részlet egy rosszul elsült házfelújításból. A ház, az udvar és környéke már-már balesetveszélyes állapotokat mutat.

Egy házfelújítás nagy vállalás. Rengeteg időt, pénzt, és energiát emészt fel még akkor is, ha profi megbízható szakemberek végzik a munkálatokat. De mi van akkor, ha a úgy néz ki, több a kár, mint a haszon, és a megbízott kivitelező inkább fenyegetőzik, mintsem, hogy rendbe hozza a hibákat.

28 milliós árajánlat, de a “feléből is kijön”

Mikó Sándor tavaly ősszel kezdett bele családi házuk külső felújításába. Homlokzati szigetelés, eresztoldás, tetőszigetelés és pincebővítés szerepelt a tervek között.

Sándor a választott kivitelezőt ajánlás útján kérte fel, de maga is utána nézett a cégnek, majd megállapodtak.

Az induló ajánlat 28 millió forint volt, de mivel ezt sokallta, a kivitelező másnapra megváltoztatta az árat és azt mondta, hogy meglesz 14 millióból is. A munkát elkezdték, de Sándor emlékei szerint már akkor rossz előjelek voltak.

„Az első nap olyan arcok jelentek meg, akiket az ember nem szívesen látna a leendő lakhelyén, de a vállalkozó megnyugtatott, hogy ne aggódjak, jó szakemberek, minden rendben lesz. Azután neki estek mint tót az anyjának, romboltak, törtek zúztak. Erre azt felelte ezzel jár az építkezés. Majd mindent rendbe hoznak” – emlékezett vissza.

Betelt a pohár

November közepén még nem tartottak sehol, egyre több lett a beázás, látszott, hogy nincsenek képben a “szakemberek”.

Sándor azt mondja, a vállalkozó azzal próbálta szépíteni a szörnyű látványt, hogy ez csak átmeneti állapot. A helyzet viszont nem javult.

A felújítás most ott tart, hogy a tető még laikus szemmel is, csak egy szétszedett kiálló szögekkel, kilógó szigeteléssel tarkított tákolmánynak tűnik. A falak beáztak, az udvar romokban, a tervezett pince körül vízzel teli mély árok, ami már a falat is áztatja. Sándornál pár hónap múlva, itt telt be a pohár.

Január óta nem tudnak elszámolni

Írtak egy levelet, hogy azonnal függessze fel a beavatkozásokat a házon, mert csak növekszik a kár, majd hivatalos felszólítást küldtek, hogy jelenjen meg egy végelszámolásra. Sándor állítja, hiába van minden dokumentálva, január óta nem tudnak a vállalkozóval elszámolni.

Megvannak a vállalkozói szerződések, az átvett pénzekről aláírt papírkák vannak, átvételi elismervények, amit utaltam, arról meg van a bizonylat, ennek ellenére mégsem tudunk dűlőre jutni. Mikor elmérgesedett a dolog, ő maga ajánlott egy szerződés kiegészítést, amelyben kötbért vállalt ”- mesélte Sándor.

A Kosár kereste az eredeti kivitelezőt is de ő nem nyilatkozott.

Újabb tízmillió?

A Kosár stábjának jelenlétében megmutatták az építkezést egy másik kivitelezőnek is, aki szerint az egész munkafolyamatot szinte a nulláról kell újrakezdeni, ami még legalább 10 milliójába fog kerülni Sándornak.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: thevandallist.com  Forrás: hazesotthon.hu/hirado.hu)