Jump to content

Szétforgácsolják a csokot a mesterek

2016. 07. 18. 16:00

Jelentősen emelkedtek az építkezések kivitelezői díjai és a telekárak az elmúlt egy évben, legalábbis a fővárosban és környékén, valamint az ország jobb gazdasági helyzetű térségeiben. Az áremelkedés a csok ellen hathat, de úgy tűnik, nem annyira, hogy elvegye az emberek kedvét az építkezéstől.

 

Lényegesen drágábbak lettek az építőmesterek és a telkek is az elmúlt egy évben, mióta a kormány több módon ösztönözi kezdte az új lakásberuházásokat – mondta a hirado.hu-nak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Az áremelkedés így kiveheti a családi otthonteremtési kedvezményből származó (csok) plusz bevétel egy részét az építkezők zsebéből, ám ez nem fogja vissza a megrendeléseket.

Főleg a gazdagabb régiókban élénkült meg a piac

A kivitelezői áremelkedés főleg az ország gazdaságilag jobb helyzetben lévő térségeit érinti, így Közép-Magyarországot, Fejér vagy Győr-Sopron-Moson megyéket.  Ezeken a helyeken nőtt meg jelentősen a kereslet az építőipari szolgáltatások iránt, ott, ahol több a jövedelem és a biztos munkahely – tette hozzá.

Eközben vannak az országnak olyan területei is, például Nógrád vagy Békés megye, ahol alig, vagy szinte semmit nem mozdult a piac. Azokon a helyeken, ahol kevés a megrendelés, és kevésbé fizetőképes a lakosság, a kivitelezői díjak is alacsonyabbak – hangsúlyozta.

Az új lakások, illetve házak esetén az árak nagyjából 200-700 ezer forint között mozognak négyzetméterre számolva. Az összeg nagyban függ természetesen attól is, milyen színvonalú épületről van szó. Mint mondta, Budapesten, illetve környékén jelenleg nagyjából 300 ezer forintba kerül négyzetméterenként egy új lakóingatlan megépítése.

A jó szakembereknek ennél több kell

Koji László megjegyezte, ahhoz, hogy a munkaerő-problémákkal küszködő építőipari ágazatban legyen elég jó szakember, a mostaninál jobban meg kell fizetni őket. Ez a munkadíjak, kivitelezési árak további emelkedését hozhatja, ami azonban nem feltétlenül jelenti a négyzetméterárak emelkedését is. Az új ingatlanoknál ugyanis a kivitelezés csak a költségek 30-35 százalékát teszi ki, a többit egyebek mellett, az építőanyag, a fuvarozás és a szervezés viszi el.

Másfélszer több új lakás

Az ÉVOSZ elnöke elmondta, idén nagyon felpörgött a lakóingatlanok építése, azzal számolnak, hogy a kivitelezőknek idén év végéig országosan körülbelül 12 ezer új megrendelése lesz, míg tavaly csak 7600 volt. A tavalyi adatot már az idei év első felében meghaladták, mostanáig 8-9 ezer új lakásra, illetve családi házra kaptak megbízást. Az építtetők között a céges ingatlanfejlesztői és a lakossági beruházások aránya nagyjából fele-fele.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com Forrás: hazesotthon.hu/hirado.hu)