Jump to content

A május sem az építőipar éve

2016. 07. 16. 12:30

A szokásosnál rosszabbul teljesített, 26,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az áprilisi 29,8 százalékos visszaesés után.

Az előző hónaphoz viszonyítva az építőipar termelése 0,8 százalékkal emelkedett májusban a szezonálisan kiigazított adatok szerint.

A termelés visszaesését – csakúgy, mint az előző négy hónapban – részben az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése, részben a magas bázis okozta – tette hozzá a KSH.

Az építőipari termelés volumene az első öt hónapban 27,9 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

A megkötött új szerződések volumene 15,0 százalékkal nagyobb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 21,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,1 százalékkal emelkedett – közölte a KSH.

Lassan javulhatnak az építőipari kilátások

Az elemzők szerint már vannak az építőipar növekedésére utaló biztató adatok, bár májusban is jelentősen csökkent az ágazat teljesítménye az előző év azonos időszakához képest.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint nem okoztak meglepetést az építőipari termelés májusi adatai, éves alapon továbbra is jelentős a visszaesés. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy már vannak biztató jelek, a szakértő ezek közé sorolta a termelés májusi bővülését az előző hónaphoz képest, illetve a megkötött új szerződések volumenének növekedését.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szintén kiemelte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint májusban az előző hónaphoz képest emelkedni tudott az ágazat termelése. Hozzátette: a folyamat lassú lesz, de érezhető erősödést hoz majd az építőiparban, ha felgyorsul az uniós források lehívása és felhasználása.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint, bár az ágazat jelentős mínuszban van, az épületépítési szerződésállomány alapján a következő időszakban megkezdheti ledolgozni hátrányát. Emellett látszik az is, hogy átalakul az építőipar szerkezete, a lakásépítéseket is magában foglaló épületépítési alágazaté lesz a főszerep.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com Forrás: hazesotthon.hu/MTI)