Jump to content

Így készíthetsz profi fotókat mobillal

2016. 06. 17. 16:00

Gyakran csak a mobil kamera beállításait nem sikerült elég kitartóan átböngészni ahhoz, hogy kicsit jobb képeket készítsünk. S akadnak megoldások, amik a digitális fényképezőgépek használata óta ismertek.

Tisztítsuk meg a lencsét

Evidens, mégsem tesszük meg. A mobil lencséje könnyen elpiszkolódik – vízparti nyaraláskor például egy-kettőre telemegy homokkal. Az igazi megoldás a fotósok által ismert egyszerű porecset használata lenne, de még egy gyors, bár óvatos törlés a pamutpólóval is jobb, mint a kosztól homályos lencse.

Használjuk exponálásra a bekapcsoló gombot

Nem minden mobilon működik, s amelyik tudja ezt a funkciót, azon is keresgélni kell: többnyire a Beállítások/Hangerő szabályozás, vagy hasonló menüpontban lehet aktiválni, hogy kényelmesen, a bekapcsoló gombbal lehessen exponálni. A funkció különösen jól jöhet szelfizésnél, illetve akkor, ha gyorsan kell képet készíteni.

Helyezzük el a kameraikont a zárképernyőn

Mindegyik mai Android mobilon beállítható, – sajnos azonban szintén változatos helyekre elrejtve -, hogy a kameraikon a zárképernyőre kerüljön, s ezzel tegyük lehetővé a minél gyorsabb fényképezést. Ez természetesen nem a „művészi” felvételek készítésére, hanem a múló pillanatok rögzítésére alkalmas.

Ne használjunk vakut

A legjobb vakuval sem lehet jó fotókat készíteni, ha egy mód van rá, használjunk természetes megvilágítást, vagy vásároljunk az interneten fillérekért kapható mobilállványt. (Tökéletesen megfelel erre a célra a faágtól kerítésig bármin elhelyezhető Octopus tartók egyike.)

Lehet persze kreatívan is használni a vakut: például, ha képünk fő témája mögött süt a nap, derítőfénynek remekül megteszi.

Soha ne alkalmazzunk digitális zoomot

A digitális zoom nem tesz mást, mint amit az utómunkálatok során lényegesen kényelmesebben és jobb minőségben elvégezhetünk a számítógépen. Alkalmazásától a képünk pixeles, gyenge minőségű lesz.

Lépjünk túl az alapbeállításon

Az automata mód csak akkor jó, ha gyorsan kell tüzelni. Igényesebb képek készítéséhez érdemes alaposan körülnézni a kamera szoftverében – vagy letölteni egy másikat, amelyik kellően részletes beállításokat kínál -, hogy megtapasztaljuk, adott fényviszonyok esetén milyen ISO, blende, expozíciós idő beállítás a legjobb.

Használjuk a HDR-t

Nagy kontrasztarányú képek készítésekor, mikor például a témánkon egyszerre van intenzív napsütés és árnyék, érdemes bekapcsolni a HDR módot. Ez a technika kettő vagy több, különböző expozícióval készült képből készít egyet. (Már a Google ingyenesen letölthető kamera applikációja is tudja.)

Mozgó témát ne fotózzunk vele, mert bizonyára életlen lesz. Csak a nagyon biztos kezűek használják állvány, vagy kitámasztás nélkül.

Többszörös felvétel a panoráma funkcióval

A panoráma felvétel készítő alkalmazások többsége – így a Google kamera is – míg lassan mozgatjuk a kamerát, gyakorlatilag filmet állít elő, s „olvasztja” végül egyetlen képpé. Vagyis, ha egy segítőnket megkérjük, hogy a balról jobbra indított panoráma felvétel alatt a már lefotózott tárgyat óvatosan vigye át a kép később elkészítendő részére, akkor a témánk megsokszorozódik.

Vagy, mint a videón látható, a segítő is átsétálhat, futhat a hátunk mögött, s többszöröződve szerepelhet a képen.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: androgeek.hu Forrás: hazesotthon.hu/hirado.hu)