Jump to content

Esővíz hasznosítás házilag

2016. 06. 16. 16:00

Az ősz beköszöntével megérkezett az esős évszak. A környezettudatosság alapelvére épülő csapadékvíz újrahasznosítással sokat lehet spórolni, ha ismerjük a mikéntjét! Tippek kezdőknek, és haladóknak az esővíz újrahasznosításról.

Az ősz beköszöntével megérkezett az esős évszak. A környezettudatosság alapelvére épülő csapadékvíz újrahasznosítással sokat lehet spórolni, ha ismerjük a mikéntjét! Tippek kezdőknek, és haladóknak az esővíz újrahasznosításról.

A lehető legnagyobb pazarlás, amit az ivóvízzel végezhető, hogy mindenre azt használjuk, legyen szó locsolásról (ha nincs fúrt kút) takarításról, autómosásról, stb. A vízpocsékolásról nem beszélve, bizonyos esetekben nem is ez a kedvező megoldás. Nem beszélve a közműdíjak rohamos emelkedéséről, és a nem környezetbarát felhasználásról.

Hazánkban a jelenlegi vízfogyasztás százalékos aránya így néz ki:

  • Ivás és főzés: 2%
  • Mosogatás: 7%
  • Tisztálkodás: 38%
  • Kerti öntözés: 2%
  • Takarítás, autómosás: 5%
  • Mosás: 13%
  • WC-öblítés: 33%

Mint látszik a tisztálkodás, a mosás, WC öblítés, mosogatás és tisztálkodás és autómosás során használunk a legtöbb vizet, annak ellenére, hogy az alábbi tevékenységek közül néhányat esővízből felhasználásával is végezhetnénk. Egy négyszemélyes családban az egy főre jutó napi vízfogyasztás mintegy 150 liter (ebbe minden benne van), amiből 70 liternyi vízfogyasztás, csapadékvízzel azaz szürkevízzel kiváltható lenne. Tekintve, hogy Magyarországon az éves csapadékmennyiség 500-900 mm így lenne miből gazdálkodni.

Az esővízgyűjtés kétféleképp történhet: szűrővel és hagyományosan.

A szűrős változat során az esővíz csatornán keresztül érkezik a tárolóba, ciszternába, alagsorba elhelyezett tárolóegységbe, de mielőtt végleges helyét elérné, átfolyik egy speciális szűrőn (a korszerű szűrés három fázisban történik), ami megtisztítja. A korszerű szűrőtechnikának köszönhetően a begyűjtött esővizet fürdésre, mosásra, főzésre is bátran lehet használni, mert biológiai és kémiai szűrés is végbemegy a folyamat során.

A hagyományos változat ezzel szemben nem alkalmas semmilyen szűrőberendezést, csupán a lehullott, összegyűjtött vizet jelenti. Ezt öntözésre, autómosásra bátran lehet használni, viszont főzésre, mosakodásra, stb. nem ajánlott.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: extension.usu.edu)