Jump to content

Érdemes autós kamerát szerelni az autóba

2016. 05. 04. 20:21

A jó minőségű kamerára megéri többet áldozni. Kérdés, segít-e a bármelyik is a bajban?

Egy-egy koccanást követő veszekedés mindennapos eset, de hogy kinek van igaza, gyakran még a bíróságon sem sikerül kideríteni.

Az lenne az autós kamerák eredeti funkciója, hogy folyamatosan rögzítsék a forgalom történéseit, és bizonyítékkal szolgáljanak baleset, vagy más vitás helyzet esetén. Számos országban egyre többen használják. Oroszországban például a drámai köz(lekedési)állapotok miatt szinte minden kocsiban van kamera, sokan a közösségi oldalakon is megosztják országúti kalandjaikat. Ma már Magyarországon sem ritka, hogy a motorosok bukósisakján vagy az autókban ott díszeleg a felvevő.

Vajon bizonyító erejű-e a felvétel, és hogyan védhetjük meg személyiségi jogainkat, ha láthatóan vétlen közlekedőként szerepelünk egy ilyen felvételen?

Dr. Kozma Tamás ügyvéd szerint, ha mindenki betartaná a szabályokat, baleset esetén pedig elismerné a felelősségét, nem lenne szükség autós kamerára, mivel azonban ettől az ideális állapottól nagyon messze állunk, ő maga is ajánlja a kamera felszerelését. Megerősíti, hogy minél keletebbre megyünk, annál inkább elterjedt a használata.

Mind a polgári, mind a büntető, mind pedig a szabálysértési jogban általánosságban szabad bizonyítási rendszer van, vagyis egyik eljárási szabály sem sorolja fel, hogy a bíróság mit tekinthet bizonyítékként, és mit nem. Dr. Kozma Tamás hozzátette: az ő praxisában, amikor ilyen felvétel rendelkezésre állt, a bíróság minden esetben elfogadta azt.

A kamerák birtoklását és használatát semmi nem tiltja, a felvétel felhasználása vagy nyilvánosságra hozatala azonban személyiségi jogi kérdéseket is felvet. A közösségi portálokra is csak úgy tehető fel, ha előtte eltávolítjuk a felvételről a felismerhető rendszámokat, arcokat. Ellenkező esetben polgári peres eljárást kezdeményezhet az, aki felismerhető a videón, hangsúlyozta Dr. Kozma Tamás.

Szörényi András, a vezess.hu szerkesztője a műsorban elmondta: egy megbízható fedélzeti kamera 25-30 ezer forintba kerül. Véleménye szerint érdemes olyat választani, amely HD-felbontású felvételt készít, és nem árt mérlegelni azt is, hogy milyen széles a látószöge. A jobb minőségű kamerák polarizált lencsével készülnek, amely azért fontos, mert kiszűrik a tükröződéseket, tisztább képet készítenek. Egyes kameráknak olyan hasznos kiegészítő funkciói is vannak, mint például figyelmeztetnek a sávtartásra, vagy a követési távolság csökkenésére.

Olyan kamerák is kaphatók, amelyek nem csak előre rögzítik a képet, hanem az utasteret és hangot is felvesznek. Ezzel vitás esetben azt is bizonyítani lehet, hogy a sofőr vezetés közben telefonált-e, vagy be volt-e kötve a biztonsági öve.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: smellmyclutch.com Forrás: hazesotthon.hu/hirado.hu)