Jump to content

Használt vagy új lakást?

2016. 05. 03. 12:32

Többen azt mondják, a magyar ingatlanok megfizethetőség szempontjából még mindig nem drágák a válság előtti évekhez képest.

Az ingatlanpiacot a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) bolygatta fel az elmúlt időszakban, és az idei évet is az fogja befolyásolni elsősorban, hogy az új építésű lakásokat hol, mennyiért, ki és milyen feltételekkel tudja megvásárolni – mondta Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.

Az elemző szerint az is kérdés még, hol és mennyi lakás fog épülni, azzal mindenesetre érdemes számolni, hogy az új építésű lakások építkezésének ideje legalább egy, azaz a most induló értékesítés alatt lévő ingatlanok jövő év elejére "érnek be", de nagyobb mennyiségben csak jövő év végén adják át ezeket - magyarázta Ditróy Gergely.

Az is dilemma, hogy használt vagy új építésű ingatlant vásároljon az ember. Ditróy Gergely úgy látja, vannak olyan területek, ahol nem éri meg az átlagembernek, átlag jövedelemmel új építésű lakást venni, mert annak ára többszöröse lehet a használt lakásénak. Ilyen területek például Budapesten a belvárosban épülő lakások vagy az elitebb budai kerületekben lévők. Vannak viszont olyan területek – kisebb vidéki településeken – ahol épülnek olyan társasházak, ikerházak vagy sorházak, amelyeknél érdemes elgondolkodni az új építésű ingatlan vásárlásán, szemben a használt lakásokkal.

Hétvégén rendezik meg a Lakás 2016. kiállítást a Millenárison, ahol 70 projekt, 5 ezer lakásával kapcsolatban kaphatnak információkat az érdeklődők.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: nveb.files.wordpress.com)