Jump to content

Listázzák a klímaszerelőket, változik a klíma rendszer

2016. 05. 02. 10:30

Csak az akkreditált szakember által beszerelt és évente szakszerűen tisztított klímaberendezésekre vonatkozik a garancia.

Az egyre forróbb nyarak miatt sokan gondolkodnak klímaberendezés vásárlásában. Nem árt azonban tudni, hogy 2015-ben változott a szabályozás, házilag már nem szerelhető fel klímaberendezés. A készüléket csak klímaszerelésre képesített vállalkozás akkreditált szakembere szerelheti be, és azt a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság honlapján is regisztrálni kell. A beszerelést végző képesített vállalkozónak végfelhasználói tanúsítványt is ki kell állítania, amely azonban nem vonatkozik a hűtőköri szerelést nem igénylő mobilklímákra.

Hochmann Johanna, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság vezetője elmondta, honlapjukon hamarosan elérhető lesz az engedéllyel rendelkező cégek és vállalkozások listája.

2017-től a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság szigorúan és célzott fogja ellenőrizni a vállalkozásokat. A hatóság arra számít, hogy már idén, az úgynevezett türelmi idő alatt is növekedni fog a jogkövető vállalkozások száma.

Várkonyi Nándor, a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára hangsúlyozta: a klímaberendezés vásárlása előtt érdemes szakember véleményét kérni, hogy az adott lakásba milyen típusú és teljesítményű légkondicionálót szükséges beszerelni.

A klímaberendezést évente legalább egyszer, de inkább kétszer szakemberrel ki kell tisztíttatni, mert a pangó folyadékban elszaporodhatnak a gombák, s ez légionárius betegséget okozhat. A készülék garanciájának is feltétele az évenkénti karbantartás, amely a beltéri egység tisztítását, a kültéri egység pormentesítését, és időnként gáznyomás ellenőrzését jelenti. A berendezések élettartama szakszerű karbantartás mellett legalább 15-20 év.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: pinkgazelle.com Forrás: hazesotthon.hu/hirado.hu)