Jump to content

A használt lakások a piac legkapósabbjai

2016. 04. 09. 09:30

A vásárolni szándékozók 90 százaléka egyelőre használt lakást keres, az új lakás vásárlás még mindig úri kiváltságnak számít.

 

Az idei első negyedévben alapvetően megváltozott a magyar ingatlanpiac. Az érdeklődők száma jelentősen megnőtt, a használt lakásoknál folytatódott a tavaly megindult drágulás, emellett az új lakások piaca is felélénkült. Több lakás került a piacra és az árak is növekedtek - derül ki az ingatlan.com negyedéves elemzéséből, amelyben a budapesti és a tízezernél nagyobb lélekszámú vidéki városokban lévő lakások, családi házak és telkek március végi átlagos négyzetméterárát vetette össze a múlt decemberi értékekkel a kínálati árak alapján.

Mit keresnek a leginkább?

Az ingatlan.com szerint jelentősen megnőtt az új építésű lakások iránti kereslet. “Az idei első negyedévben kétszeresére nőtt az újépítésű lakások iránti érdeklődés az egy évvel korábbi időszakhoz képest” - mondta Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember szerint a jelentős növekedés részben az új lakásokat preferáló állami támogatásoknak köszönhető. “Noha az új lakások iránti érdeklődés szinte megduplázódott, ettől függetlenül a lakásvásárlók túlnyomó többsége, azaz 89,5 százaléka, használt lakást keres” - emelte ki a szakértő. Az alapterületet nézve az első negyedévben az 50-54 négyzetméteres méretkategória volt a legnépszerűbb a keresők körében.

Hogyan alakult az új lakások ára?

Az új lakások átlagos négyzetméterára Budapesten a decemberi végi 517 ezer forintról 553 ezer forintra, azaz 7 százalékkal emelkedett. A fővárosban a kínálat 6,5 százalékkal bővült, március végén közel 3200 új lakást kínáltak eladásra. 2017 második felétől már inkább a beruházók fognak a vevőkért versenyezni, de nem feltétlenül az árak terén, hanem a magasabb műszaki tartalommal és egyéb előnyökkel igyekeznek majd meggyőzni a vásárlókat.

Az ingatlan.com elemzése szerint a tízezer főnél nagyobb népességű városokban az új lakások négyzetméterára átlagosan 329 ezer forintra nőtt. Pest megyében március végén 307 ezer forint, Csongrád megyében 296 ezer forintba került egy új lakás négyzetmétere. További érdekesség, hogy Veszprém megyében budapesti árakon lehet új lakást vásárolni: az átlagos négyzetméterárak 550 forint körül mozognak.

Hogyan változott a legnépszerűbb használt lakások ára?

A kínálati piacon lévő használt lakások is drágultak az első negyedév során. A legnépszerűbb – 50-70 négyzetméteres téglaépítésű – lakások átlagos négyzetméterára a fővárosban 451 ezer forintra emelkedett.

Az 50-70 négyzetméteres paneleknél a fővárosi átlagos négyzetméterár tavaly decemberhez képest 7 százalékkal 292 ezer forintra nőtt a kínálati árak alapján. A vizsgált vidéki városokban a szóban forgó panelek négyzetméterára 162 ezer forintra nőtt három hónap leforgása alatt.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: stylisheve.com Forrás: hazesotthon.hu/profit7.hu)