Jump to content

Titkok a hűtődről

2016. 01. 06. 12:30

Ahány ház, annyi hűtő. Van, ami viszont mindegyikben közös.

A hűtők a megvételtől számított fél éven belül tökéletesek, szagtalanok, koszmentesek és ez az állapot sokáig fenntartható, ha az ember ügyel rá. Azonban a tapasztalt azt mutatja, hogy a hűtőtakarításra szánt idő alig több évente két alkalomnál. Ez pedig univerzális dolgokat idéz elő, például a hűtőszagot, a kitisztíthatatlan szennyeződéseseket, és a zöldségtartóban megbújó bacilusokat. De pánikra semmi ok, mindenre van otthoni verziós megoldás!

A hűtő kitisztítását először is egy jó kis oldattal lehet elkezdeni, amit így készíthetsz el: önts össze egy csésze ecetet két teáskanál mosogatószerrel és néhány csepp illóolajjal (például narancs vagy citrom), majd öntsd fel az üveget meleg vízzel. Használat előtt jól rázd össze a keveréket!

Szagtalanítására több bevált módszer is létezik. Az egyik alternatíva a „szódabikarbóna-süti”, ami akár egy hónapon át is frissen tartja hűtőd. Az elkészítése könnyű: egy adag szódabikarbónát, néhány csepp finom illatú illóolajat és vizet keverj úgy össze, hogy nedves homokszerű masszát kapj. A masszát adagold műanyag vagy szilikon, esetleg papír muffinsütő tányérkákba, és hagyd kiszáradni 2-3 napon át. Utána vedd ki a sütőformákból és tegyél egyet a hűtődbe.

A másik alternatíva a só-citrom- kávé triójára épít: helyezz el egy félbevágott, sóval megtöltött citromot a hűtőben vagy kistálba tett kávézaccot. Mindkettő kiváló szagsemlegesítő.

A zöldségtárolóban megbújó baktériumokat a zöldségek elpakolása előtt történő átmosással kerülhetjük el. Ha két-három hónapig frissen akarod tartani a zöldségeket, gyümölcsöket, akkor tegyél a doboz aljába 2–3 új mosogatószivacsot. Ezek felszívják a felesleges nedvességet, párát, így a zöldségek, gyümölcsök nem romlanak meg rövid időn belül.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: fridgefanatic.com)