Jump to content

Vízkereszt ideje közeleg, a karácsonyfák ideje lejárt

2016. 01. 05. 16:00

Egy nap múlva esedékes „hivatalosan” a karácsonyfák leszedése, de a tavalyi tapasztalatokból kiindulva sokan nem várták meg január hatodikát a fák száműzésével. Ismerős látkép ilyenkor az utca szélén szétdobált fenyők tömkelege, pedig már léteznek egyéb alternatívák is, az ex-karácsonyfától való megszabadulásra.

A jobb sorsot érdemlő fenyők elszállítását általában a Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) Zrt. szokta egy szervezett begyűjtés keretein belül összeszedni az utcáról, kijelölt gyűjtőpontokról, ami idén is lesz.

Budapesten minden kerületben található legalább fél tucat lerakat, ahova a kopaszodó, nem kellő fákat vihetik az emberek. A többiről pedig az FKF gondoskodik, ahogy oldalukon is írják: „a kiszolgált tűlevelűeket először aprítjuk, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítunk fűtési gőzt, és villamos áramot.” Legalább nem feleslegesen, egy hulladékhegy tetején fognak elkomposztálódni.

De van számos más módja is a karácsonyfa eltűntetésének, például újrafelhasználhatjuk, akár a kertben is. A kissé kopaszodó fenyőfát, ha már nem akarjuk tovább csodálni, akkor metszőollóval összedarabolhatjuk és téli mulcsozó anyagként, azaz egyfajta természetes talajtakaróként beteríthetjük vele a virágágyásokat.




További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: diy-guides.com)