Jump to content

Bacilustanya a lakásban- a „legfertőzöttebb” tárgyak

2015. 12. 12. 12:30

Vannak bizonyos használati tárgyak, melyekről nem is feltételeznénk, hogy baktériumok milliói hemzsegnek rajtuk, nap mint nap. A dolog pikantériája, hogy legtöbbjüket még az ágyba is magunkkal visszük.

A legek listáján első helyen áll a távirányító és a telefon. Mindkettő napi szintű használatnak van kitéve és bizony az ágyban is megfordulnak. A távirányító közkedvelt a baktériumok által, ugyanis a nehezen tisztítható résekbe szépen befészkelik magukat, és az állandó meleg hőmérsékletnek hála hosszasan eléldegélnek.

A telefon szintén sok bacinak ad otthont. Hogyan kerülnek rá a baktériumok? A kézről, zsebből, táskából stb. Mivel a telefon állandóan kéznél van ezért nem meglepő, hogy milliónyi kórokozó telepszik meg a felszínén.

A baktériumok egyes fajai akár két órát is képesek élni a felületeken. Az E. coli, a szalmonella és más bacik boldogan elélnek még pár órát a műanyag felületen, vagy akár a billentyűn, kilincsen.

A fertőzött területről származó kórokozó a száraz és tiszta területen is minimum húsz percig képes még betegséget terjeszteni. Ha ezt az időintervallumot túléli, és talál egy gazdatestet, utána képes megduplázódni és szaporodni. Tehát, ha vásároltál egy szendvicset, amiben délben még csak öt baci volt, és este hétig állni hagytad, akkor azok száma addigra több, mint tíz millió. Ha további három napig állni hagynád a szendvicset, akkor el is mászna magától…

Érdekességképp: A közös illemhelyiségekben lévő csapon 229,000 baktérium található egy négyzetcentiméteren. További 21,000 található az irodai íróasztalon. A kézen pedig 1500 baci található, szintén négyzetcentiméterenként.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: squarespace.com)