Jump to content

Bútorkaparászós macska? Le lehet szoktatni róla!

2015. 12. 03. 09:00

Sok cica annak ellenére is a drága ülőbútorokon élezi körmét, hogy van kaparófája. A bosszantó szokásról azonban le lehet nevelni a bársonytalpút. Összegyűjtöttünk néhány hasznos ötletet, mellyel megkímélheted bútoraid.

 

Kár volna azonnal drasztikus megoldásokhoz folyamodni, mint például a körömeltávolító műtét, mert léteznek ennél humánusabb megoldások is. Ilyen például a macska spray, játék, rendszeres körömvágás (nem körömeltávolítás!), és a többi.

A macska spray használata talán a leghumánusabb, ugyanis nem esik baja cicának, sem a bútornak és még a gazdi sem érzi a szagát. A spray olyan illatanyagokat tartalmaz, melyeket a macskák ki nem állhatnak (pl.: keserű alma vagy narancshéj), így egy-kettőre elmegy a kedvük a kaparászástól.

A fenti modernizáltabb változatai azok a berendezések, melyek különböző hangok kibocsátásával tartják távol a macskát.

A körömvágás rendszeresítése is megoldás lehet, ha nem vagy híve a mesterséges dolgoknak. A körmök ápolása, visszavágása csökkenti a károkat, de nem tesz kárt az állatban.

Jó megoldás az is, ha a hőn szeretett körömélesítő mellé kaparófát teszünk, és rászólunk a macskára, ha a bútort kezdené karmolászni. Mivel a macska értelmes állat, meg lehet tanítani neki, csak türelem kell hozzá.

A kaparászásról való leszoktatás aduásza mégis a jukka fa (tapasztalt, bevált!). Amit olyan növény kerül a lakásba, melynek vaskosabb törzse van, a macska pillanatok alatt leszokik a bútorról és csak a fán fogja élesíteni a körmét.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: oxwordsblog.wpfuel.co.uk)