A hagyma azért csíp, mert szeletelése során kénvegyület szabadul fel, ami irritálni kezdi a nyálkahártyát. Több módszer is van azonban, hogy ez elkerülhetővé váljon:
- Fagyaszd meg egy kicsit a növényt, mert így nem fogja irritálni nyálkahártyád.
- Áztasd be a hagymát a felszeletelés előtt vízbe 15-20 percre, a külső rétegről meghámozva. Az áztatás során elveszti könnyfakasztó erejét.
- A másik megoldás is vízzel kapcsolatos, miszerint tarts néhány korty vizet a szádban, míg szeleteled a hagymát, mert így elkerülheted a könnyezést, és a nyálkahártya irritációt.
- Hasonlóan hatékony, ha szeletelés közben úgy nyelsz, hogy nyelved nem érinti szájpadlásod.
Egyébként, ha szeretnéd vágódeszkád is megszabadítani a hagyma, vagy más ételek szagától akkor ezzel az egyszerű tisztítósegédlettel megteheted.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: healthreformexplained.com)